Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Intrekken voorstel van wet houdende wijziging van de Wet voorzieningen gehandicapten

Kamerstuk, 1-6-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/PO-2681663

1 juni 2006

In mei 2002 is een voorstel van wet ingediend voor wijziging van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) in verband met het tot stand brengen van de mogelijkheid om met betrekking tot de verstrekking van verantwoorde voorzieningen regels te stellen (28 348). Hiermee zou het Wvg-protocol, dat in maart 2002 is opgesteld tussen het Rijk, VNG en cliëntenorganisaties, een wettelijke verankering kunnen krijgen.

Zoals in de memorie van toelichting op het wetsvoorstel was aangegeven, is in een zogenoemde Bouwstenennotitie (niet-dossierstuk 2001-2002, SZW200540) het toekomstig beleid voor voorzieningen voor mensen met beperkingen ten principale bezien zodat een volgend kabinet keuzes kon maken met betrekking tot de toekomst van de Wvg. In vervolg op de Bouwstenennotitie heb ik de Tweede Kamer op 30 juni 2003 laten weten te willen bezien of de discussie over de toekomst van de Wvg niet moest worden verbreed. Dit ook in samenhang met de keuzes waar het kabinet voor stond ten aanzien van het toekomstig stelsel voor langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning.

In mijn brief van 23 april 2004 heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd hoe dit kabinet een bestendig stelsel voor langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning wil behouden. Daarbij heb ik de contouren van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geschetst. Gemeenten krijgen met de Wmo onder meer de zorg voor een samenhangend stelsel van ondersteuning voor hun inwoners die niet goed in staat zijn bepaalde situaties zelf of samen met anderen op te lossen. Het gaat hierbij om zaken als het huishouden op orde houden of het vervoer met een rolstoel. Gemeenten krijgen daarbij een grote mate van beleidsvrijheid om op lokaal niveau op maat gesneden ondersteuning te kunnen bieden aan inwoners die dat nodig hebben. In de Wmo zullen de Wvg, de Welzijnswet 1994 en delen van de AWBZ opgaan.

Op 14 februari 2006 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wmo aangenomen. De beoogde invoeringsdatum van de Wmo is 1 januari 2007. Met het oog op de voorgenomen invoering van de Wmo trek ik, daartoe gemachtigd door de Koningin, het voorstel van wet tot wijziging van de Wvg hierbij in.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp