FNV Bondgenoten kiest voor AOW op 65 en fiscalisering

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten kiest voor AOW op 65 en fiscalisering

De Bondsraad van FNV Bondgenoten, heeft tijdens een extra bijeenkomst over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel, zich uitgesproken voor handhaving van de AOW-leeftijd op 65 jaar. Ook vindt zij dat de AOW gekoppeld moet blijven aan de loonontwikkeling. Om dit, met de op handen zijnde vergrijzing, te kunnen blijven financieren stelt de Bondsraad voor om de AOW-premie te fiscaliseren, maar vooral om de arbeidsparticipatie te verhogen. Op dit moment betalen alleen de werkenden tot 65 jaar de rekening voor de AOW-premies. Fiscalisering van de AOW-premie houdt in dat iedereen, ook 65-plussers, via de belasting gaan meebetalen aan de AOW.
Voor mensen met AOW en geen of een laag aanvullend pensioen dient een uitzondering gemaakt te worden, zij moeten vrijgesteld worden van het betalen van deze belasting. Over de hoogte van de drempel moet nog worden gesproken, maar gedacht wordt aan AOW + ongeveer 10.000 euro. De belangrijkste bijdrage aan de betaalbaarheid van de AOW moet volgens de bondsraad van FNV Bondgenoten komen van een toename van de arbeidsparticipatie. Teveel ouderen, jongeren en vrouwen staan geheel of gedeeltelijk aan de kant, terwijl ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren. De FNV-bond zal zich hier hard voor maken. Ook vindt FNV Bondgenoten dat het in 1997 ingevoerde AOW spaarfonds ingezet moet worden om de stijging van de kosten deels op te vangen. Dit fonds kan vanaf 2020 gebruikt worden.

Wat betreft de aanvullende pensioenen vindt FNV Bondgenoten het belangrijk dat de indexatieambitie van pensioenfondsen hoog moet zijn. In 95 procent van de gevallen moet het indexeren van de pensioen geen probleem zijn. Deze eis aan de pensioenfondsen is van groot belang voor de pensioenopbouw van werkenden en voor de inkomenspositie van gepensioneerden. Zonder indexatie zouden pensioenen maar 50% zijn van wat mensen ervan verwachten.

Ook vindt FNV Bondgenoten dat er iets gedaan moet worden aan de problemen voor werknemers die ontstaan bij de opsplitsing van bedrijven. Goede afspraken over de collectieve waardeoverdracht zijn broodnodig om te voorkomen dat het 'goedgevulde' pensioenfonds gebruikt wordt als handelswaar bij de overdracht van de onderneming. Werknemers krijgen vaak slechts de nominale waarde van het pensioen mee en komen vervolgens terecht in een veel armer pensioenfonds met slechtere regeling, terwijl men de rijkdom van het oude fonds heeft helpen opbouwen.

FNV Bondgenoten had haar Bondsraad bijeengeroepen om de FNV-nota 'Naar een generatieproof pensioen' te bediscussiëren. Ondanks dat Nederland een evenwichtig en stevig pensioenstelsel heeft, wil de FNV een verdere verbetering van dit stelsel. Houdbaarheid van de AOW en de zorg voor een kwalitatief goed aanvullend pensioen zijn de belangrijkste thema's in de nota. Over deze nota wordt medio juni in de Federatieraad van de FNV besloten.

Meer informatie:
Ingrid van den Berg, persvoorlichting FNV Bondgenoten, 030-2738478

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond in de marktsector. De ruim 465.000 leden zijn werkzaam in de industrie, groot- en kleinmetaal, handel, vervoer, in de dienstensector, de agrarische sector en in de facilitaire dienstverlening.