Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht

PB06-063
1 juni 2006

Omzet horeca hoger

De horeca heeft het in het eerste kwartaal van 2006 opnieuw goed gedaan. Ondanks dat Pasen niet in het eerste kwartaal viel, groeide de omzet met 3,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De horeca heeft voor het vierde opeenvolgende kwartaal meer verkocht dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Hoogste omzetstijging bij hotels In het eerste kwartaal van 2006 hebben de hotels, pensions en conferentieoorden de hoogste omzetstijging gerealiseerd. Hun omzet lag bijna 5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2005. Vooral in maart steeg de omzet van de hotels sterk.

Bescheiden omzetgroei cafetaria's De omzetgroei van de cafetaria's bleef achter bij die van de overige branches in de horeca. De cafetaria's zetten 2,3 procent meer om dan vorig jaar. Dit kwam vooral door de prijsstijging. De volumegroei bleef beperkt tot 0,6 procent. In 2005 bleef de omzet van de cafetaria's ook achter bij de andere branches van de horeca.

Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers. ln.... overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de sbc.... Achtergrondinformatie over de bijstelling het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS.

De in dit persbericht gepubliceerde cijfers over het vierde kwartaal 2005 zijn w ten opzichte van het persbericht van 2 maart 2006 (PB06-025) bijgesteld. Dit is een gevolg van nieuwe of herziene opgaven van bedrijven. w
w
CBS Persbericht PB06-063 pagina 1 van 3

Figuur 1. Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal %
5
4
3
2
1
0

-1

-2

-3

-4
I II III IV I II III IV I 2004 2004 2004 2004 2005 2005 2005 2005 2006 Omzetontwikkeling Volume-ontwikkeling Bron: CBS

CBS Persbericht PB06-063 pagina 2 van 3

Tabel. Ontwikkeling van omzetten (incl. BTW), prijzen en volumes in de horeca t.o.v. overeenkomstige periode voorgaand jaar
2005 2006 jaar 4e kw 1e kw.*
---
Horeca totaal
Omzet 2,7 4,3# 3,8 Prijs 1,7 1,8 1,7 Volume 1,1# 2,5# 2,1 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet 3,6# 4,1# 4,7 Prijs . . . Volume . . . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet 2,7 5,6# 3,4 Prijs 1,9 1,6 1,6 Volume 0,9# 3,9# 1,8 w.v.
Restaurants
Omzet 3,6# 6,3# 4,1 Prijs 1,9 1,6 1,5 Volume 1,7# 4,6# 2,5 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfood-restaurants, ijssalons
Omzet 1,3# 4,1# 2,3 Prijs 1,9 1,7 1,7 Volume -0,5 2,4# 0,6 Cafés e.d.
Omzet 2,3 1,7# 3,8 Prijs 2,0 2,2 2,1 Volume 0,3 -0,4# 1,7
*) Voorlopige cijfers
#) Deze cijfers zijn bijgesteld, achtergrondinformatie hierover staat onderaan de technische toelichting.

Bron: CBS
CBS Persbericht PB06-063 pagina 3 van 3


---- --