Persbericht van de Universiteit Utrecht
Wetenschapswinkel Rechten
29 mei 2006
Gemeente aansprakelijk voor gebrekkige weg
Schadevergoedingsaanvragen van fietsers worden niet altijd goed behandeld
Fietsers die vallen door een gebrekkige toestand van de openbare weg en daardoor schade oplopen, kunnen zich tot de wegbeheerder - meestal een gemeente - wenden voor schadevergoeding. Uit onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten blijkt echter dat gemeenten, of hun verzekeraars, bij de behandeling van dergelijke schadevergoedingsaanvragen de regels niet altijd op de juiste wijze toepassen. Rianka Rijnhout voerde het onderzoek uit in opdracht van de Fietsersbond. Op 1 juni 2006 vindt in Utrecht een themamiddag plaats naar aanleiding van het onderzoek.
Op wegbeheerders zoals gemeenten rust onder andere een risicoaansprakelijkheid voor schade ontstaan door de gebrekkige toestand van de openbare weg. Om die reden kunnen wegbeheerders vergoedingsaanvragen in beginsel niet afwijzen door zich te beroepen op hun onbekendheid met de toestand van de weg. Zelfs eventuele onoplettendheid van de fietser sluit niet uit dat de wegbeheerder in beginsel aansprakelijk is. Onoplettendheid heeft alleen gevolg voor de omvang van de schadevergoeding die in beginsel volledig moet zijn.
'Tweede brief meer dan postzegel waard'
Rijnhout heeft een aantal dossiers van schadevergoedingsaanvragen van fietsers aan gemeenten of hun verzekeraars geanalyseerd. Naar aanleiding van deze - overigens niet-representatieve - steekproef worden slachtoffers van eenzijdige fietsongevallen geadviseerd om hun vergoedingsaanvraag in eerste instantie aan hun gemeente te richten. Anders dan bij verzekeraars, maken gemeenten namelijk minder gebruik van standaardafwijzingen. Fietsers worden ook aangeraden om bij hun aanvraag het bedrag van hun materiële en/of immateriële schade te bepalen.
Daarnaast blijkt dat een op de drie gemeenten die de aanvraag daadwerkelijk beantwoorden, een onderzoek pleegt ter plaatse van het ongeluk.
Tenslotte blijkt uit de dossiers dat in een op de drie gevallen, na een aanvankelijke ontkenning, aansprakelijkheid in tweede instantie alsnog werd erkend. 'Nog eens vergoeding eisen is dus meer dan een postzegel waard', aldus de onderzoekster.
Themamiddag 'Aansprakelijkheid wegbeheerder'
Op donderdag 1 juni a.s. organiseert de Wetenschapswinkel Rechten samen met het Fietsberaad de themamiddag 'Fietsverkeer: Aansprakelijkheid van de wegbeheerder'. Tijdens deze middag wordt over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder gedebatteerd door, onder andere, verkeersdeskundigen, letselschadeadvocaten, gemeentelijke (beleids)medewerkers en juridische hulpverleners. Toegang is gratis, aanmelding is echter verplicht. Voor meer informatie, kijk op: www.law.uu.nl/wwr (onder het kopje Nieuws en agenda).
Meer informatie
'De aansprakelijkheid van wegbeheerders bij eenzijdige verkeersongevallen, Bespreking van de risico- en schuldaansprakelijkheid van de Nederlandse wegbeheerder van de openbare weg', R. Rijnhout, ISBN 90-5213-136-8, 170 p.
Uitgever: Wetenschapswinkel Rechten, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl. De samenvatting van het rapport en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.
De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen universiteit en maatschappij. Zij maakt juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit maatschappelijke organisaties. De Wetenschapswinkel Rechten is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Website: www.uu.nl/wetenschapswinkels.
Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl
Universiteit Utrecht