Twee soorten conservatisme
Oratie Moderne transatlantische betrekkingen
donderdag 1 juni 14.30 uur
Prof. dr. R. Havenaar, bijzonder hoogleraar Moderne transatlantische betrekkingen, vanuit historisch, economisch en cultureel perspectief, met het accent op de betrekkingen tussen Europa en Noord-Amerika in de periode na 1945: Twee soorten conservatisme.
De verdeeldheid in de NAVO dateert niet van de Amerikaanse inval in Irak (2003), maar al van het begin van de jaren tachtig. Sinds het aantreden van Reagan als president in 1981 zijn de Verenigde Staten en de belangrijkste Europese bondgenoten Frankrijk en Duitsland op drie terreinen uit elkaar gegroeid, stelt Ronald Havenaar in zijn oratie. In de buitenlandse politiek koos Reagan voor een offensieve koers van intimidatie tegenover de Sovjet-Unie, terwijl de Europese landen vast wilden houden aan de ontspanning. In de economie opende de Amerikaanse regering de aanval op 'big goverment', ten gunste van de vrije markt, terwijl men op het Europese continent aan de verzorgingsstaat wilde vasthouden. Bovendien voltrekt zich in Amerika sinds het begin van de jaren tachtig een religieuze revival, terwijl in Europa de secularisatie sinds de jaren zestig vaste voet aan de grond heeft gekregen. Deze drie ontwikkelingen zijn tijdens het presidentschap van George W. Bush, die in de politieke voetsporen van Reagan opereert, uitgegroeid tot een mentaliteitskloof (Twee soorten conservatisme) tussen Europa en Amerika die een beletsel is voor een gemeenschappelijke Atlantische strategie in de strijd tegen nieuwe gevaren als het terrorisme.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam