Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Meer geld voor vrijwilligerswerk, wijkgericht werken en brede school


-31 mei 2006-
In november 2005 besloot de raad vanaf 2006 drie ton extra uit te trekken voor vrijwilligerswerk, wijkgericht werken en brede school. Het college stelt de raad voor dit bedrag gelijkelijk te verdelen over de drie beleidsterreinen. Op 6 juli neemt de raad een besluit.

Het college stelt de raad voor de extra ton voor het vrijwilligersbeleid te besteden aan deskundigheidsbevordering (20.000 euro), uitbreiding van de vrijwilligerscentrale (45.000 euro) en het uitbreiden en ontwikkelen van leun- en steunfuncties (35.000 euro). Goed gekwalificeerde vrijwilligers vormen de kurk waar het Doetinchemse verenigingsleven op drijft. Het extra geld voor deskundigheidsbevordering is bestemd voor de vergoeding van de kosten voor opleidingen, cursussen, boeken, examens en lesmateriaal. De vrijwilligerscentrale speelt een actieve rol in de directe ondersteuning van het vrijwilligerswerk en is het organisatorisch knooppunt waar vraag en aanbod samenkomen. Het college stelt voor de vrijwilligerscentrale uit te breiden van vier naar zes functies, waardoor onder andere de dienstverlening naar Wehl kan worden uitgebreid. Het resterende bedrag wil het college besteden aan het uitbreiden en ontwikkelen van leun- en steunfuncties. Het streven om mensen met een beperking langer en plezieriger in hun eigen omgeving te laten functioneren en meer te laten deelnemen aan het maatschappelijk verkeer, doet een steeds groter beroep op de inzet van vrijwilligers. Het college wil IJsselkring daarom structureel 35.000 euro extra geven voor de uitbreiding en ontwikkeling van klantondersteuning voor mensen met een beperking. Klantondersteuning kan
variëren van vrijwillige hulp of mantelzorg tot en met voorlichting over bestaande (subsidie)regelingen en administratieve ondersteuning bij de mensen thuis.

Wijkgericht werken
De extra ton voor het wijkgericht werken is bedoeld om concrete plannen die voortkomen uit de contacten met buurtbewoners op korte termijn te kunnen realiseren. Een wijkvisie, zoals die nu voor het eerst samen met de bewoners in Noord wordt gemaakt, heeft over het algemeen een lange looptijd, terwijl bewoners veelal wensen hebben voor de korte termijn. Met het extra geld komt er meer financiële ruimte om naast de lange-termijnvisie ook op korte termijn zaken aan te kunnen pakken. Voorwaarden voor de plannen die de bewoners indienen is dat deze niet in strijd zijn met het gemeentelijk beleid, binnen één jaar gerealiseerd kunnen worden en niet duurder zijn dan 15.000 euro per plan.

Brede school
Ook het brede-schoolproject krijgt een ton meer. In december 2005 besloot de raad hiervan structureel 25.500 euro aan te wenden om de huidige tekorten af te dekken. De overige 74.500 euro wordt gebruikt voor een onderzoek naar de mogelijkheden om het bredeschoolnetwerk uit te breiden naar Wehl, Dichteren en De Huet. Daarvoor zal naar verwachting niet het volledige bedrag voor nodig zijn. Na afronding van het onderzoek worden nadere voorstellen gedaan voor de besteding van het restant van het budget.