Artsen zonder Grenzen


Centraal-Afrikaanse Republiek: leven beheerst door geweld

foto: Simon Collins - In de mobiele kliniek in Bele wordt een kind met brandwonden behandeld. `Vooral die ontzettende, allesoverheersende angst is mij bijgebleven. Als de mensen een auto horen naderen, vluchten ze al in de bush,' vertelt Simon Collins, die als arts werkte in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Artsen zonder Grenzen biedt daar sinds 2005 medische hulp in Markounda, in het noordoosten van het land.

Geweld opnieuw opgelaaid
De bevolking in het noorden van het land lijdt onder de gevolgen van een voortdurend conflict tussen rebellen en legertroepen. Sinds juni 2005 is het geweld opnieuw opgelaaid waardoor de gezondheidszorg compleet is ingestort. Door de zwakke economie konden mensen sowieso de tarieven van de gezondheidsinstellingen niet betalen, waardoor de meerderheid het al lange tijd zonder enige medische zorg moet doen. Vanaf november vorig jaar trekt Artsen zonder Grenzen met twee mobiele hulpposten naar de afgelegen gebieden rond Markounda om medische zorg te geven.

Intense angst
`Ik heb eerder in conflictgebieden gewerkt, maar zo'n intense angst bij de bevolking heb ik nog nooit meegemaakt. Op een keer dacht een dorpbewoner dat hij een auto hoorde aankomen. Alle vierhonderd patiënten stonden als één man op en vluchtten de bush in. Wij waren echt verbluft,' aldus Simon. `Als je hier over de weg rijdt, zie je regelmatig compleet verwoeste en verlaten dorpen. Een naargeestig gevoel. Als wij ergens stoppen, blijft het eerst stil. Een half uur later komen de mensen langzaam uit de bush. Het geluid van auto's associëren zij met grof geweld.'

930 huizen op één dag
`De aanvallen zijn overweldigend. Ik heb meegemaakt dat op één dag 930 huizen in een dorp werden platgebrand,' vervolgt hij. `Wij hebben toen, in december, de gewonden behandeld en plastic zeil, dekens en zeep uitgedeeld. Het gaat misschien niet om zulke grote aantallen als in andere Afrikaanse landen, maar wij kunnen zo'n 30 duizend mensen helpen met onze projecten hier. Het merendeel daarvan woont onder erbarmelijke omstandigheden in de bush. Deze mensen hebben een enorme behoefte aan hulp: niet alleen medische hulp, maar ook het gevoel dat ze niet vergeten worden.'

Mobiele hulpposten, kliniek en ziekenhuis
Artsen zonder Grenzen werkt in het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. In het dorp Markounda is een kliniek met 16 bedden opgezet waar wekelijks honderden patiënten worden behandeld en 10 tot 15 patiënten worden opgenomen. Vanuit Markounda trekken onze medewerkers met negen mobiele hulpposten de afgelegen gebieden in om medische zorg te verlenen. Gemiddeld worden per maand vierduizend mensen behandeld. Onze medewerkers werken ook in het regionale ziekenhuis in Boguila Kota.