Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 30 mei 2006

Vergadering Gedeputeerde Staten 30 mei 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 30 mei 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Populatie muskusratten kleiner; daling vangsten met 35%

De extra inzet van muskusrattenvangers in 2004 heeft geleid tot een daling van de populatie van de muskusrat in 2005. Dit concluderen de muskusrattenbestrijders uit een daling van de vangsten in 2005 met 35%, bij een gelijkblijvend aantal vanguren. Dit staat in het jaarverslag van de bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland. De commissie concludeert dat de besluiten om extra te investeren in de bestrijding van de muskusrat in 2003 en 2004 duidelijk effect heeft gehad in 2005. Eenzelfde ontwikkeling is te zien bij de beverrattenbestrijding. GS hebben kennis genomen van het jaarverlag.

Stimulering startende ondernemingen

GS hebben het actieprogramma "Zuid-Holland onderneemt het" vastgesteld. Het programma is gericht op verhoging van het aantal startende ondernemers vanuit het beroepsonderwijs en op de bevordering van de zgn. kleine (wijkgebonden) economie. Het gaat om de uitvoering van een besluit van Provinciale Staten uit 2005: "Jong ondernemerschap scoort" en de motie "Kleine economie en ondernemerschap". In 2006 is een bedrag van ¤ 500.000 beschikbaar. In 2007, 2008 en 2009 is per jaar ¤ 700.000 gereserveerd voor de uitvoering van "Zuid-Holland onderneemt het"!.

Voorjaarsnota 2006: meerjarenperspectief enigszins verslechterd

De provincie Zuid-Holland lijkt in 2007 af te stevenen op een klein begrotingstekort van 1,8 miljoen euro. Als het nodig is zal het college van Gedeputeerde Staten in de begroting 2007 bezuinigingsvoorstellen doen om dat tekort op te heffen. Voor de jaren na 2007 zijn de cijfers positief - oplopend tot een begrotingsoverschot van ruim 11 miljoen euro in 2009 - maar wel minder florissant dan eerdere ramingen.

Dat staat in de Voorjaarsnota 2006, die GS aan Provinciale Staten heeft aangeboden. Het verslechterde meerjarenperspectief heeft onder meer te maken met de extra middelen die vanaf 2008 nodig zijn voor grootschalig beheer en onderhoud aan de provinciale wegen en vaarwegen, waarvoor alleen al in 2007 een extra bedrag van 10 miljoen euro nodig is.

De algemene reserve van de provincie zat per 31 december 2005 een half miljoen euro onder het vastgestelde normbedrag. Door incidentele inkomsten (verkoop oud-districtskantoor Huis ter Wadding) is het normbedrag weer bereikt.

De ruimtelijke ontwikkeling van een aantal gebieden stelt Zuid-Holland voor grote opgaven, schrijft het college. Voor de aanpak nu en in de toekomst is het belangrijk dat de provincie nadenkt over de rol die zij wil spelen en over de middelen die op de langere termijn in de begroting beschikbaar moeten zijn. Daarom wordt voor de middeleninzet op middellange termijn een onderzoek in gang gezet naar de inkomsten, de uitgaven (vooral voor integrale opgaven) en naar de mogelijkheden om de middelen flexibeler in te zetten.

De Voorjaarsnota 2006 is de eerste begrotingswijziging van het jaar 2006 waarin de externe ontwikkelingen, de verantwoording over 2005, de voortgang van de uitvoering van de begroting over het eerste kwartaal 2006 en de conclusies die hieruit te trekken zijn, in samenhang worden bezien. De Voorjaarsnota is op 31 mei aangeleverd aan de Statengriffie ten behoeve van de commissievergaderingen op 14 juni (commissies GWM, MKE en R&W) en 21 juni (commissies B&M en SML). Op 28 juni wordt de Voorjaarsnota in PS behandeld.

Vervolgonderzoek jongerenhuis Harreveld (nr. 2020)

De fractie van GroenLinks heeft aan GS vragen gesteld over de omstandigheden in Jongerenhuis Harreveld van Stichting Frentrop. De vragen gaan vooral over de verantwoordelijkheid van de provincie voor de veiligheid van cliënten en personeel en over de kwaliteit van de behandeling in jeugdzorginstellingen en in het bijzonder in Harreveld. GS is sterk betrokken bij het wel en wee van de instelling. Dit komt onder meer tot uiting in regelmatige contacten met de directie en het bestuur. De provincie Zuid-Holland is op grond van de Wet op de jeugdzorg sinds 1 januari 2006 verantwoordelijk voor de planning en financiering van 67 behandelplaatsen van de open sector Prisma van Jongerenhuis Harreveld. De overige 186 plaatsen in gesloten sectoren vallen onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie.

De provincie heeft sterk aangedrongen op de voortgang van het verbeterplan. Uit de informatie blijkt dat de incidenten en de personele problemen zich concentreren in het door Justitie gefinancierde gesloten gedeelte. In overleg met Justitie, de Inspectie jeugdzorg en het bestuur van Harreveld is afgesproken dat een extern bureau vervolgonderzoek verricht en dat de Inspectie jeugdzorg over zes maanden opnieuw onderzoek doet.

Het volledige antwoord op PS-vragen staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Inventarisatie Integrale Ruimtelijke Projecten

In het najaar zullen GS de rapportage Integrale Ruimtelijke Projecten aan Provinciale Staten aanbieden. In de rapportage zullen voor twaalf integrale ruimtelijke projecten van de provincie de planning van de werkzaamheden, de rollen en in te zetten provinciale instrumenten worden belicht. Het gaat om de projecten Rotterdam-Zoetermeer-Gouda (RZG), Stedenbaan, Merwedezone, Oude Rijnzone (ORZ), As Leiden-Katwijk, Hoeksche Waard, Integrale Ontwikkeling Delft-Schiedam (IODS), Hollandsche IJssel, Kustveiligheid t/m 2010 en kustontwikkeling vanaf 2010, Groen Blauwe Slinger, Project Mainport Rotterdam (PMR) 750 ha en Veenweide Gebieden. Ook de verwachte investeringen voor realisatie van de opgaven en het aandeel van de provincie daarin zullen in de rapportage worden uitgewerkt.Meer informatie over de afzonderlijke projecten is te vinden via www.zuid-holland.nl.

Aanpassing Subsidieregeling MilieustimuleringsprojectGS hebben besloten om de Subsidieregeling milieu Zuid-Holland op een aantal onderdelen te wijzigen. Doel van de wijziging is om de te subsidiëren activiteiten maximaal te laten aansluiten bij het provinciale beleid op het gebied van duurzame glastuinbouw en duurzame bedrijventerreinen. Het betreft in de eerste plaats een beperkte aanpassing van het onderdeel Milieustimuleringsprojecten. Daarbij gaat het vooral om een aanscherping van activiteiten waarvoor subsidie kan worden verleend of geweigerd.

Toekomstige zoetwatertekorten slechts gedeeltelijk op te lossen

GS onderschrijven het advies en de conclusies van een rapport over de aanpak van de zoetwaterproblematiek onder invloed van de klimaatsverandering in Midden-West Nederland. Het gaat om structurele verdrogingbestrijding voor natuurgebieden, flexibel beheer van het waterpeil en het verplaatsen van enkele zoetwater inlaatpunten. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid zoetwater aan te voeren vanuit het IJsselmeer, als noodmaatregel. Daarnaast moeten betrokken partijen beseffen dat in de toekomst niet altijd op alle plaatsen voldoende water van een goede kwaliteit aanwezig zal zijn. Uit de studie komt naar voren dat het droogteprobleem slechts gedeeltelijk oplosbaar is tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten. Dit houdt in dat ook de komende jaren rekening gehouden moet worden met situaties van watertekort. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de waterschappen, de provincies en Rijkswaterstaat. In het advies staan maatregelen die door de waterschappen verder moeten worden uitgewerkt. Een van de gevolgden van droogte voor de zoetwatervoorziening bleek in 2003. Om delen van Zuid-Holland van voldoende water te voorzien moest er toen oppervlaktewater worden aangevoerd via de Leidsche Rijn en later vanuit het Markermeer.

63 kilometer fietspad gerealiseerd, nog 163 kilometer te gaan

Het fietsplan 2006-2012 bevat een evaluatie van de uitvoering van het fietsplan tussen 2001-2006 en een uitvoeringsprogramma voor 2006-2012. In het eerste deel van het plan staat welke fietspaden en fietsenstallingen in de afgelopen vijf jaar zijn gerealiseerd, nl. 63 kilometer. In het tweede deel wordt beschreven welke fietspaden vanaf 2006 nog moeten worden gerealiseerd, in totaal 163 kilometer. Daarnaast worden de komende jaren de stallingen/fietskluizen verder uitgebreid en wordt een gebruiksvriendelijke Fietswebsite in Zuid-Holland gerealiseerd.

GS: kilometerbeprijzing noodzakelijk

In de Nota Mobiliteit van het rijk staat onder andere het streven om in 2012 kilometerbeprijzing in te voeren. De Statencommissie Mobiliteit, Werk en Economie (MKE) heeft aan GS gevraagd wat hun standpunt omtrent kilometerbeprijzing is. GS vinden dat invoering van beprijzing noodzakelijk is om een duurzaam mobiliteitsbeleid te kunnen realiseren. In het Provinciaal Verkeer- en Vervoer Plan (PVVP) is beprijzen als onlosmakelijk onderdeel in een pakket van maatregelen opgenomen dat als één geheel moet worden gezien: benutten, bouwen, beprijzen, intensivering van samenwerking, uitgaande van de netwerkgedachte. Wel stellen GS hierbij twee voorwaarden. Ten eerste moet kilometerbeprijzing als verkeersreguleringsmiddel kunnen worden ingezet door differentiatie naar tijd, plaats en milieubelasting. De regionale tariefdifferentiatie is een bevoegdheid van regionale overheden. Ten tweede dient het vervallen van provinciale inkomsten door het verdwijnen van de opcenten volledig te worden gecompenseerd. Tenslotte hechten GS aan een differentiatie naar milieukenmerken van het voertuig, zodat daadwerkelijk sturing in de keuze van de autogebruiker kan plaatsvinden.

Startnotitie derde partiële herziening Streekplan Zuid-Holland Oost; Oude Rijnzone

Deze herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost is nodig voor de gewenste transformatie van de Oude Rijnzone. Het gaat met name om een aantal contouraanpassingen (rood en groen) en nieuw beleid zoals de introductie van 'landelijk wonen'. De startnotitie beschrijft de uitgangspunten voor het gewenste ruimtelijke kader en de procesgang in relatie tot de strategische milieubeoordeling, de Watertoets en de Flora-en Faunatoets.

Subsidies- Aan de Regio Zuid-Holland Zuid wordt een subsidie toegekend van ¤ 121.086,- voor het project regionaal programma aansluiting onderwijs-bedrijfsleven in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.
- Aan de gemeente Dordrecht wordt een subsidie toegekend van ¤185.632,- voor het project Onderwijsleerbedrijven en nieuwe competenties.