Universiteit Maastricht

Persbericht
30 mei 2006

5,2 Miljoen euro subsidie voor scholing UM-medewerkers

Europees Sociaal Fonds stimuleert arbeidsmarktmobiliteit

De Universiteit Maastricht (UM) kan aanspraak maken op 5,2 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor de scholing van medewerkers. De universiteit ontvangt deze subsidie voor meer dan zeventig opleidingen. De UM heeft opleidingsplannen ontwikkeld binnen vijf thema's: ICT, arbo, ontwikkelen van vaardigheden, talen en verbetering bedrijfsvoering. Aan drie Nederlandse universiteiten zijn ESF-subsidies toegekend. Voor de UM is veruit het hoogste subsidiebedrag gereserveerd: 5,2 miljoen euro tegenover 1,8 en 1,2 miljoen voor de Universiteit van Tilburg en de Open Universiteit.

Het ESF is één van de vier Structuurfondsen van de Europese Unie. Het is een belangrijk financie­rings­­middel voor het scheppen van nieuwe en betere banen en het ontwikkelen van vaardigheden van de beroepsbevolking. Een deel van de financiële middelen wordt ingezet voor de scholing van werkenden, waarmee zij zich makkelijker kunnen aanpassen aan nieuwe arbeidsomstandig­heden. De subsidies worden verstrekt via de lidstaten, in dit geval het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De subsidie geeft financiële ruimte om in de komende twee jaar een grote inhaalslag te maken in de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van alle UM-medewerkers, met speciale aandacht voor de strategische doelen van de universiteit. Zo worden bijvoorbeeld taalopleidingen ontwikkeld om de doelstelling 'tweetaligheid van portier tot professor' te realiseren. Daarnaast worden alle UM-medewerkers in de gelegenheid gesteld om hun Europees computerrijbewijs (ECDL) te behalen. Het ECDL-certificaat stelt een standaard voor iedereen die een computer gebruikt. Het toont aan dat men met een computer kan werken en wordt overal in Europa erkend.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dhr. A. van Deutekom, projectcoördinator ESF3, tel. 043 388 3176 (secretariaat 043 388 2711), e-mail anton.vandeutekom@bu.unimaas.nl. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.