Stop subsidie anti-rook campagnes

Stichting rokersbelangen

Laren, 30 mei 2006

Vorige week brachten het Erasmus Medisch Centrum en het RIVM naar buiten dat in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, ongezond leven en dus ook roken niet leidt tot hogere zorgkosten. Dit komt doordat gezonde mensen langer leven en tijdens deze extra levensjaren relatief veel zorg consumeren. De Stichting Rokersbelangen (SRB) pleit daarom voor een bezinning op de almaar sterker wordende beperking van rokers.

Onlangs nog pleitte Floris Sanders, scheidend voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg om rokers en mensen met overgewicht een hogere ziektekostenpremie te laten betalen. Nu blijkt dus dat we een hele andere kant op moeten denken. Voorzitter Ton Wurtz van de SRB: Het ministerie van VWS kan zich voortaan de torenhoge subsidies aan organisaties zoals Stivoro besparen en dit geld direct in de zorg steken. De voorlichting van Stivoro levert namelijk geen enkel financieel voordeel op.

Stichting Rokersbelangen
De Stichting Rokers Belangen is een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.


Noot voor de redactie,