FNV

FNV Jong: Gemeenten zorgen slecht voor hun jongeren

Utrecht, Nijmegen, Groningen en Dordrecht hebben nog een redelijk jeugdbeleid. Breda en de gemeente Haarlemmermeer scoren ronduit slecht. Dat zegt FNV Jong na vergelijking van de dertig grote gemeenten.

Gemeenten scoren matig als het om jeugdbeleid gaat. Dat zegt FNV Jong-voorzitter Judith Ploegman vandaag in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam. Daar presenteert zij aan de wethouders van de dertig grote steden het onderzoek "Jeugd. De kans van tegenwoordig".

Judith Ploegman: 'We zien dat Utrecht, Nijmegen, Groningen en Dordrecht het nog redelijk doen. Breda en de gemeente Haarlemmermeer scoren ronduit slecht.'

Stageplaatsen

In het onderzoek zijn de collegeakkoorden van de dertig grote gemeenten naast elkaar gelegd. Onder meer is gekeken naar het beschikbaar stellen van stageplaatsen in de gemeentelijke werkorganisatie.

Maar ook naar het aanbieden van scholing en training of extra aandacht voor drop outs, voortijdig schoolverlaters. FNV Jong pleit voor een positieve benadering van deze jongeren.

Het jongerennetwerk van de FNV maakt zich grote zorgen over de jeugdwerkloosheid en stageproblematiek in Nederland. Door een gebrek aan scholing of startkwalificaties kunnen jongeren vaak geen baan vinden.

Hekel

Judith Ploegman hekelt het Nederlandse scholingssysteem. 'Tweede kansonderwijs is heel goed voor de jongeren die zijn uitgevallen. Maar de eerste kans had al goed moeten zijn.'

FNV Jong presenteert in het onderzoek ook een aantal dringende aanbevelingen voor gemeenten om hun jongerenbeleid te verbeteren. FNV Jong adviseert gemeenten goed samen te werken met Regionale Opleidingscentra (ROC), het Midden en Kleinbedrijf (MKB) en de Centra voor Werk en Inkomen (CWI).

Intensieve begeleiding en scholing op maat is nodig. Vooral drop-outs en jongeren zonder startkwalificaties hebben zo een betere kans op een goede toekomst.

De FNV Jong-voorzitter spreekt vandaag op een bijeenkomst van de Taskforce Jeugdwerkloosheid over jongerenbeleid en tweede kansonderwijs. Onder andere minster De Geus van Sociale Zaken en een groot aantal wethouders en een aantal ministers gaan praten over jongerenbeleid.