Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Raad besluit over 55 miljard euro Europees onderzoeksgeld

Persbericht | 30-05-2006

Tijdens de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel is een akkoord bereikt over het 7e Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (KP7). Het Kaderprogramma is het op twee na grootste fonds van de EU (na landbouw en cohesiebeleid) dat voor Nederland op gebied van onderzoek en technologie interessante mogelijkheden biedt voor kennisinstellingen, de industrie en het MKB. Met dit programma, dat loopt van 2007 tot en met 2013, investeert Europa voor ? 55 miljard in onderzoek en technologische ontwikkeling. De Raad werd het eens over de verdeling van deze middelen en de condities waaronder aan het programma kan worden deelgenomen.

Het 7e Kaderprogramma borduurt voort op eerdere Kaderprogramma's en maakt financiering mogelijk van verschillende soorten onderzoeksprojecten, technologie-activiteiten en beurzen voor onderzoekers. Een belangrijke rol is er voor samenwerkingsprojecten van kennisinstellingen, universiteiten en bedrijfsleven uit diverse lidstaten. Deze moeten zijn gericht op een aantal thema's als ICT, energie, gezondheid, nano-technologie, milieu en veiligheid. Hiervoor is ruim EUR 32 miljard beschikbaar.
Een ander belangrijk onderdeel is de Europese Onderzoeksraad. Vergelijkbaar met NWO in Nederland, zal deze organisatie op basis van een strenge selectie grensverleggend wetenschappelijk onderzoek financieren. De Europese Onderzoeksraad gaat met een budget van EUR 7,4 miljard van start. Met de lancering van de Onderzoeksraad wordt een belangrijk doel van Nederland tijdens het eigen EU-voorzitterschap in 2004 gerealiseerd. Daarnaast worden de succesvolle Marie Curie-onderzoeksbeurzen voortgezet met meer aandacht voor onderzoekersloopbanen en publiek-private mobiliteit. Ook zal de EU de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksinfrastructuren intensiever gaan ondersteunen. Het akkoord voorziet ook in de bijdrage van de EU aan de bouw van de experimentele kernfusiereactor ITER.

Het kabinet benadrukte eerder al het belang van de mogelijkheden voor het bedrijfsleven en met name het MKB om deel te nemen aan het Kaderprogramma. Zo is bereikt dat 15% van de EUR 32 miljard voor samenwerkingsprojecten voor het MKB is. Nederland heeft zich nadrukkelijk ingezet voor minder Europese bureaucratie bij de uitvoering van het programma.
Verder benadrukte Nederland het belang van financiering van door het bedrijfsleven zelf opgestelde onderzoeksagenda's via `Joint Technology Initiatives' (JTI). Dit is een vorm van publiek-private onderzoekssamenwerking met een leidende rol voor de industrie. De Europese Commissie geeft in de verdere invulling van het 7e Kaderprogramma meer duidelijkheid wanneer en welke JTI's gestart worden.

Nederland doet het traditioneel goed in het Kaderprogramma: de ontvangsten van Nederland zijn hoger dan de Nederlandse bijdrage via de EU-begroting. De ambitie is deze goede positie minimaal te continueren. Verwacht wordt dat het Kaderprogramma de komende jaren de Europese Structuurfondsen zal passeren als het gaat om ontvangsten uit Brussel. Voordat het Kaderprogramma daadwerkelijk van start kan gaan, is eerst het Europees Parlement aan zet.
Laatst bijgewerkt 30-05-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl