Gemeente Waalwijk Jaarrekening 2005 Waalwijk eerder gereed

Positief saldo jaarrekening Waalwijk 800.000,00

Het college heeft kennisgenomen van de jaarrekening en legt deze voor aan de raad. De Waalwijkse jaarrekening laat een positief saldo zien van bijna 800.000 zien. Hiervan wordt 400.000 gevormd door niet bestede budgetten 2005. Dit bedrag en de geplande bestedingen worden overgeheveld naar 2006, zodat de middelen kunnen worden aangewend voor de projecten en plannen uit de begroting 2005. In december 2005 heeft de raad al besloten dit niet uitgegeven deel van de budgetten over te hevelen naar 2006.

Ruim 200.000 van het positieve saldo wordt veroorzaakt door de (niet geraamde) uitkering uit de behoedzaamheidreserve. Door de gemeenteraad is besloten de behoedzaamheidreserve, indien deze tot uitkering komt en het saldo dit toelaat, voor de helft toe te voegen aan de reserves majeure projecten en voor de andere helft aan het fonds sociale woningbouw. Daarna resteert nog circa 185.000,00. Dit is op een totaal lasten van 88 miljoen (excl. Mutaties reserves) een afwijking van 0.2 %. Aangezien hiervoor geen directe bestemming is, zal de raad worden voorgesteld dit bedrag te storten in de algemene reserve.

Procedure en accountantscontrole
De jaarrekening was ambtelijk aanzienlijk eerder gereed dan vorige jaren. Het gehele proces is dit jaar vlotter verlopen. De vaststelling door de raad vindt volgens afspraak pas eind juni plaats. De accountant heeft reeds op 26 april 2006 de controle afgerond. In vergelijking met voorgaande jaren heeft de accountant aanzienlijk minder bemerkingen. Dit blijkt uit het rapport van bevindingen bij de jaarrekening. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven inzake de getrouwheid.

Rechtmatigheid
De accountant heeft helaas geen verklaring van rechtmatigheid afgegeven voor de Waalwijkse jaarrekening. Dit betekent niet dat de gemeente onrechtmatig te werk gaat. Sinds kort wordt de jaarrekening op rechtmatigheid getoetst. Voor alle gemeentes was dit nieuw; er moeten nieuwe meetinstrumenten voor worden ontwikkeld. Om een uitspraak te doen over de rechtmatigheid is het noodzakelijk de interne controle helemaal op orde te hebben. Zo ver zijn veel gemeenten waaronder Waalwijk nog niet. Momenteel beschrijven we alle werkprocessen en daarbij horende interne controle. Dat kost veel tijd, ook omdat gekozen is voor een geïntegreerde interne getrouwheid- en doelmatigheidcontrole. Kortom: er moet een forse inspanning worden geleverd om voor het jaar 2006 de rechtmatigheidverklaring van de accountant te kunnen ontvangen.

Doelmatigheid
Afgelopen jaar is in opdracht van het college conform de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid (op grond van artikel 213a van de Gemeentewet) een tweetal doelmatigheidsonderzoeken uitgevoerd: naar het Meldpunt Openbare Ruimte en naar het Leerlingenvervoer. De rapportages zijn bij de rekeningstukken gevoegd, ter kennisname door de raad. Het doelmatigheidsonderzoek naar het Leerlingenvervoer toont aan dat de uitvoering van het leerlingenvervoer doelmatig gebeurt.

Omdat al jaren sprake is van een stabiele verhouding tussen inzet van middelen en te leveren prestaties, er op een logische en goede wijze wordt geadministreerd en na vergelijking met andere gemeenten is de conclusie getrokken dat doelmatig wordt gewerkt. Over de doelmatigheid van het Meldpunt Openbare Ruimte was, op basis van de beschikbare gegevens geen oordeel te vellen. Het college heeft beide onderzoeken kort na de jaarwisseling besproken. Ten aanzien van het Meldpunt is een intern verbeterplan opgesteld. Voor de zomervakantie wordt bezien in hoeverre deze verbeterpunten zijn uitgevoerd.

Publicatie datum 24-05-2006