Gemeente Ede

nummer 112 / Ede, 30 mei 2006

Bestemmingsplan Uitvindersbuurt in ontwerp ter visie

In oktober vorig jaar ging de inspraak van het bestemmingsplan Uitvindersbuurt van start. Gedurende de inspraaktermijn van vier weken werd een groot aantal reacties ontvangen. Veruit het grootste deel daarvan kwam van de bewoners van het naastgelegen appartementengebouw Zuiderkroon. Na goed overleg met Woonstede is besloten de hoogbouw ter gunste van de Zuiderkroon-bewoners te verplaatsen. Op dit moment is het bestemmingsplan zover dat het de volgende fase in kan gaan, wat betekent dat het in ontwerp ter visie wordt gelegd.

De naoorlogse Uitvindersbuurt kent nu zon 500 woningen en appartementen en nog een paar winkels. De woningen zijn erg verouderd, renovatie is niet meer haalbaar. Daarom wordt de komende jaren de hele wijk geherstructureerd, wat betekent dat er gefaseerd zal worden gesloopt en er over een periode van circa 10 jaar een afwisselende wijk ontstaat rondom een sterk, groen hart. De nieuw te bouwen woningen worden in diverse prijsklassen aangeboden. Het totale aantal nieuwe woningen is ongeveer gelijk aan het huidige aantal. De winkels komen evenwel niet meer in de wijk terug.

Ontwerp-bestemmingsplan
Vorig jaar zette de gemeente met het inspraakplan een eerste stap. Het ontwerp-bestemmingsplan is de volgende fase, die moet leiden tot een juridisch bindend ruimtelijk plan dat als basis dient voor de bouwvergunningverlening. Belanghebbenden kunnen tegen het huidige ontwerp-bestemmingsplan een zienswijze indienen bij de gemeenteraad. Dat geldt ook voor degenen die op het inspraakplan regeerden. Hierna stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast, waarna de provincie het moet goedkeuren. Wie vindt dat de gemeente niet goed is omgegaan met zijn of haar zienswijze, kan bij de provincie nog reageren en in laatste instantie bij de Raad van State.
Het ontwerp-bestemmingsplan ligt van 1 juni t/m 12 juli bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu ter inzage. Het plan kan daar worden ingezien. Ook zijn er exemplaren van te koop.


---