Verkeershandhaving


Dronken op bromfiets: rijbewijs kwijt

30 mei 2006

Een 22-jarige Edese bromfietser is in de nacht van zondag op maandag zijn rijbewijs kwijt geraakt omdat hij in beschonken toestand op een brommer reed.

De man trok omstreeks kwart over één de aandacht van surveillerende agenten toen hij de rotonde nabij de Molenstraat en de Telefoonweg in zijn woonplaats linksom op reed. De Edenaar werd vervolgens aan de kant gezet en bleek naar alcohol te ruiken. De man moest mee naar het politiebureau. Daar werd na de ademanalyse vastgesteld dat hij onder invloed was van alcohol met een promillage van 1,46. Voor beginnende bestuurders is dat ruim zes keer de norm (vanaf 0,21 is strafbaar). Daarop is ook het rijbewijs van de Edese bromfietser ingenomen. Ook kreeg de man een proces-verbaal.

Alcohol
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5o/oo bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).

Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2o/oo niet meer achter het stuur kruipen. Meer informatie hierover vindt u in het Dossier 0,2 promille (beginnend bestuurder), zie de verwijzing onder het kopje ''Meer weten?".