Gemeente Breda

Aanvragen subsidies welzijn en sport eenvoudiger

De gemeente Breda maakt het aanvragen van subsidies voor welzijn en sport makkelijker. Organisaties krijgen daardoor met minder administratieve rompslomp te maken.

Ook worden subsidieaanvragen sneller behandeld. Dat komt doordat burgemeester en wethouders een aantal regels gaan vereenvoudigen.

Zo wordt het tijdstip voor het indienen van een jaarlijks terugkerend subsidieverzoek verschoven van 1 mei naar 1 oktober. Nieuw is ook dat de gemeente anders gaat werken met normbedragen bij het verstrekken van subsidies aan kleine organisaties, zoals jeugdcomités en activiteitenclubs in buurthuizen. In plaats van een normbedrag per uur, rekent de gemeente vanaf 2007 een normbedrag per activiteit. De opbouw van het subsidiebedrag wordt hierdoor eenvoudiger. Bovendien levert dit voor een aantal kleine organisaties een subsidievoordeel op.

Een andere vereenvoudiging is dat bij subsidieverleningen onder 1.000 de meeste organisaties na afloop geen schriftelijke verantwoording meer in hoeven te sturen. Tenslotte worden de eisen voor verantwoording soepeler bij subsidies tussen 1.000 en 5.000. Organisaties hoeven bijvoorbeeld geen jaarrekening meer op te stellen.

Sportverenigingen

Ook voor de sportverenigingen betekenen de nieuwe regels een belangrijke vereenvoudiging. Zij hebben voortaan alleen nog te maken met de Beleidsregels Subsidieverstrekking Sportstimulering 2007 in plaats van met een groot aantal verschillende regelingen. Ook zijn de voorwaarden om voor sportsubsidies in aanmerking te komen aangepast. Zo kunnen in 2007 ook buurtsportverenigingen onder voorwaarden in aanmerking komen voor sportsubsidie.

Subsidieregelingen AWBZ naar Wmo

In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die per 1 januari 2007 ingaat, worden behalve de Wet voorzieningen gehandicapten en de Welzijnswet ook een aantal subsidieregelingen van de AWBZ over mantelzorg, GGZ en zelfstandig wonen samengebracht. De gemeente wordt hiermee verantwoordelijk voor regelingen, die nu nog door andere partijen worden uitgevoerd. In de startnotitie Wmo stelde de gemeenteraad eind 2005 al vast dat in het eerste jaar van de Wmo de uitvoering zoveel mogelijk op dezelfde manier als nu moet plaatsvinden. Daarom is voor deze regelingen een overgangsregeling gemaakt. Gebruikers van deze regelingen worden hierover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Daarnaast wordt, met het oog op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de naam welzijn in de subsidieregels vervangen door maatschappelijke ondersteuning.

Breda, 30 mei 2006