Gemeente Bernheze


Aanleg faunapassages Udenseweg en Dintherseweg

De gemeente Bernheze legt op verschillende plaatsen faunapassages aan om dieren, waaronder de das een veilige oversteek te bieden. De faunapassages in de Dintherseweg en Udenseweg worden binnenkort aangelegd.

Langs de Meeuwerloop ter hoogte van de Plattedel heeft Waterschap Aa en Maas afgelopen winter een ecologische verbindingszone aangelegd. De diersoorten die zich straks zullen verplaatsen langs de ecologische verbindingszone moeten de Dintherseweg oversteken. Om te voorkomen dat er onder de dieren verkeersslachtoffers vallen, is in overleg met het waterschap besloten een faunapassage aan te leggen. Die passage is geschikt voor de verschillende doelsoorten, zoals amfibieën en zoogdieren (met name de das). Naast de tunnel zelf worden ook rasters aangebracht, die de dieren de tunnels in moeten leiden.

De Udenseweg is een barrière voor dieren die vanaf de Maashorst naar de andere kant van de A50 willen. Nadat ze de A50 veilig over hebben gestoken door gebruik te maken van dassentunnels, komen ze op de Udenseweg die nog niet aangepast is op de veiligheid voor dieren. Daarom worden in samenwerking met Rijkswaterstaat drie tunnels aangelegd. Dit gebeurt op het weggedeelte tussen de Brandsestraat en het ecoduct. Ook hier worden de benodigde begeleidende rasters aangebracht.
De werkzaamheden zullen 12 juni 2006 starten. Voor de aanleg van de passage in de Dintherseweg wordt de weg afgesloten ter hoogte van de Plattedel. De Udenseweg wordt tussen Menzel en de Sonhofweg (Uden) afgesloten. De werkzaamheden die het verkeer belemmeren duren een week. Omleidingroutes voor het doorgaande verkeer worden ter plaatse aangegeven.

feed