Gemeente Leeuwarden

Een toekomstschets voor de Kenniscampus Leeuwarden Een toekomstschets voor de Kenniscampus Leeuwarden

Gemeenteraad akkoord met Masterplan Kenniscampus

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-05-2006)

De gemeenteraad heeft maandag 29 mei ingestemd met het Masterplan Kenniscampus. Alleen de fracties van de VVD en de NLP stemden tegen. CDA, PvdA, PAL GroenLinks en de Christenunie zijn enthousiast over de Kenniscampus. Ook de SP ziet de noodzaak voor deze investering in het hoger onderwijs, hoewel zij in principe tegen grote leerfabrieken zijn. De VVD heeft geen vertrouwen in de financiële onderbouwing van het plan. De NLP plaats haar vraagtekens bij het grote aantal studentenwoningen en bedrijfsvestigingen op de kenniscampus.

Een parkeerplaats voor ruim 1100 auto's vindt de PvdA niet passen in het plan. Anne Zijlstra diende daarom namens de partij een motie in, waarin het college wordt gevraagd om de parkeerplaats voor vijf jaar toe te staan. `Daarna dient er een parkeergarage te komen.' Deze wijzigingen wilde de PvdA in het bestemmingsplan laten vastleggen. Wethouder Krol en zijn collega Waanders ontraadden de motie. `We (college en raad) zitten op dezelfde lijn,' aldus Krol. `Het is echter niet verstandig om dit in een bestemmingsplan vast te leggen. Er is momenteel geen geld voor een parkeergarage. Als de betrokken partijen van de Kenniscampus over vijf jaar de financiële middelen niet kunnen opbrengen bestaat het risico dat de gemeente opdraait voor de kosten van een garage.'
Na een schorsing van de raadsvergadering diende de PvdA een gewijzigde motie in waarmee de termijn van vijf jaar wordt verruimd. De partij hield vast aan haar voornemen om dit vast te leggen in het bestemmingsplan. Met steun van Pal GroenLinks en de ChristenUnie werd de motie aangenomen met 21 stemmen voor en 16 tegen.

Sybren Posthumus van de FNP dienden een amendement in om de bouw van studentenflats te concentreren aan de rand van de Dammelaan en de Rengerslaan, aan Noord- en Oostkant van de kinderboerderij. Het amendement kreeg te weinig steun van de andere partijen en werd verworpen.