Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

NK skeeleren: titelverdediger Arjan Smit belaagd door concurrentie

Arjan Smit, Sjoerd Huisman, Arjan Mombarg. Met deze drie cracks wordt de Nefitploeg door de favorieten gezien als dé te kloppen ploeg op het Nederlands skeelerkampioenschap op de weg over 42 km. Tweede pinksterdag, 5 juni, verdedigt zevenvoudig kampioen Arjan Smit (28) uit Nijeveen zijn titel in het Noord-Hollandse 't Veld. De laatste jaren hijgden jongere uitblinkers in zijn nek en ze zijn gretiger dan ooit. En het zijn er veel: Sjoerd Huisman (19) uit Andijk, Ingmar Berga (21) uit Hoogeveen, Roy Boeve (21) uit Kampen, Karlo Timmerman (19) uit Staphorst en Jan van Loon (20) uit Leeuwarden. Outsiders zijn Mark Horsten (19) uit Haulerwijk, Emiel Blauw (18) uit Roden en Gary Hekman (17) uit Gramsbergen. Allemaal reden ze sterk in het voorseizoen en bij allen blinkt de eerzucht. Grootste kanshebster bij de vrouwen is weer de regerend kampioene Elma de Vries (23) uit Haule, net hersteld van een sleutelbeenbreuk.

"Van Arjan Smit heb ik de laatste jaren vaak gedacht dat hij wat minder goed werd. Maar altijd staat hij er met het NK gewoon wéér," weet Ingmar Berga (DSB), vorig jaar derde, het jaar daarvoor tweede en gebrand op de titel. Titelverdediger Arjan Smit: "Ze weten waarschijnlijk niet of ze nu wel of geen rekening met mij moeten houden. Andere jaren had ik in het voorseizoen al een paar keer gewonnen, nu nog niets. Onze ploeg staat er goed voor. De concurrentie kan zich niet veroorloven alleen op mij te letten, want dan rijden Sjoerd Huisman en Arjan Mombarg vrij rond. En als ze op Huisman en Mombarg rijden heb ík weer meer kans." Ook de ervaren rot Erik Hulzebosch kan voor de Nefitploeg een rol spelen. Zeven nationale titels op rij, het is uniek in de skeelergeschiedenis. "Het houdt ooit een keer op," beseft Smit, ook nationaal marathonkampioen op het kunstijs. "Ik moet toegeven dat ik iets minder gretig ben na zoveel kampioenschappen. Het schaatsen is ook belangrijk voor me geworden. Maar ik ga zeker nog jaren door met skeeleren. Ik heb weer een sponsorcontract voor vier jaar."

Berga: "Smit is zo ervaren. Maar Sjoerd Huisman is dit seizoen akelig snel. Hij won tot nu toe de meeste wedstrijden. En Arjan Mombarg ligt het parcours in 't Veld als geen ander. Hij won er de afgelopen jaren twee keer. De kanshebbers zijn breed verdeeld over de ploegen. Het wordt nog spannender dan andere jaren. Ik ben niet bang voor de aanval. Het liefst heb ik een zware wedstrijd, waarbij de boel uit elkaar valt. Onze ploeggenoot Roel van Hest kan er ook zomaar weer staan. En Mark Tuitert rijdt steeds beter. We gaan het de Nefitploeg zo moeilijk mogelijk maken."

"Van mij mag het ook een hele harde koers worden. Dan heb ik de meeste kans," zegt Smits rappe ploegmaat Sjoerd Huisman. De Noord-Hollander, die praktisch een thuiswedstrijd rijdt, won de afgelopen maanden de meeste wegwedstrijden, drie, en leidt het klassement in de landelijke competitie. Huisman zit al een paar jaar in de wachtkamer. Twee jaar geleden werd hij derde op het NK en vorig jaar tweede. Huisman: "In een massasprint heeft onze ploeg twee kansen met Smit en mij, en als er een kopgroep komt drie, met Mombarg erbij. Maar de concurrentie is groot."

Dat het een zware wedstrijd wordt staat vast, want het parcours in 't Veld, een ronde van 2 km, bevat enkele honderden meters klinkers. De toppers maken zich daar weinig zorgen over. Ingmar Berga: "Ik vind het wel wat hebben. Het rijdt niet fijn, maar voor een NK is het wel mooi." Arjan Mombarg: "Ik vind het parcours super. Ik hoor wel mensen klagen over de klinkers, maar als je de beste wilt zijn op skeelers, moet je dat ook op de klinkers kunnen. De sterkere rijders zullen in het voordeel zijn: Berga, Smit, misschien ikzelf, maar ook outsiders als Gary Hekman en Willem Hut." De 34-jarige veehouder uit Vorden hoopt op 'een bikkelharde en zware wedstrijd'. "Ik denk dat onze ploeg het langer kan volhouden als het zwaar wordt, omdat we qua gemiddelde leeftijd ouder zijn dan andere teams. Ik hoop niet op een massasprint. Niet voor het publiek en niet voor ons. Het is hectisch en je bent te veel afhankelijk van de factor geluk. Hoewel onze ploeg ook bij een massasprint goede kansen heeft." Karlo Timmerman (Timmerman/Powerslide), vorig jaar vierde: "Het parcours is niet zo selectief als Steenwijk vorig jaar, met die klim erin. Wij hebben een ploeg die het met de sprint kan afmaken. We hebben duurvermogen en snelheid opgedaan in de keiharde Worldcupwedstrijden." Roy Boeve (Habovo): "Wat mij betreft is het een geweldig parcours. Selectief, zoals het voor een NK behoort te zijn. De wedstrijd in 't Veld is altijd een mooie race, vooral ook omdat er ieder jaar veel publiek is."

De concurrentie houdt rekening met Boeve. De Kampenaar staat tweede in het landelijk klassement en liet afgelopen zondag tijdens de enerverende wedstrijd in Wolvega zien dat hij in het spoor kan blijven van wereldtoppers als Diego Rosero, de Colombiaanse ex-wereldkampioen die daar won. Boeve wist al diens demarrages te pareren en werd met miniem verschil tweede. Arjan Smit liet met de derde plek zien terug aan het front te zijn na een blessure. Boeve: "Het zou onrespectvol zijn om te denken dat Arjan Smit minder is dan andere jaren. Hij heeft duidelijk gekozen voor een andere aanpak, maar een groot kampioen is altijd goed op het moment dat het moet. Smit kan dit jaar zijn achtste titel op rij halen en dat is niet eerder vertoond."

Jan van Loon, ook kanshebber: "Arjan Smit is nog even sterk. Hij verstopt zich een beetje. Misschien vindt hij het wel prettig dat hij niet zo zwaar favoriet is." Van Loon, rijdend in het internationale team Zepto zónder Nederlandse ploegmaats, werd vorig jaar op hetzelfde parcours in 't Veld tweede achter Mombarg. "Het zal niet meevallen alleen, maar ik hoop te kunnen profiteren van het ploegenwerk." Ook een eenling en kansrijke outsider is de eerstejaars A-rijder Gary Hekman (De Wildkamp). Hij werd de afgelopen weken al tweede en vierde, staat verrassend derde in het landelijk klassement en schuwt de aanval niet. Hekman: "Het gaat buiten verwachting. Aan het begin van het seizoen dacht ik: als ik de wedstrijden eerst maar goed uitrijd. Het mooist zou zijn als ik mee kan in een ontsnapping waarin de grote ploegen vertegenwoordigd zijn."

Vrouwen
Bij de vrouwen, die ook 42 km rijden, wordt Elma de Vries (23) uit Haule als grootste kanshebster beschouwd. De Vries was al drie keer eerder wegkampioene, in 2001, 2002 en 2005. De Friezin werkte dit voorjaar een trainingsstage van anderhalve maand af in Amerika en reed in haar internationale ploeg goede uitslagen in het buitenland. Terug in Nederland brak ze haar sleutelbeen, maar ze verwacht net op tijd klaar te zijn voor de come-back. De meeste oppositie komt naar verwachting van Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk, de wegkampioene van 2004 die met De Vries trainde in Amerika. Kansrijke outsiders zijn Anniek ter Haar uit Dedemsvaart, Mariska Huisman uit Andijk en Jannitta Spigt uit Ede.

Overige categorieën
Er is dit jaar geen apart kampioenschap meer voor B- en C-rijders. De beste tien B-rijders uit het landelijk klassement starten bij de A-rijders. De dames 1 en 2 rijden samen voor de titel bij de vrouwen. Er is geen apart kampioenschap meer voor dames 2. Verder is er nog de wedstrijd voor junioren (15-17 jaar), kadetten (13-15 jaar) en veteranen (40+). Titelverdediger in die laatste categorie is Albert Bakker (49) uit Scharmer, die met ingang van dit seizoen bondscoach is.


---- --
Nationale kampioenen skeeleren op de weg

1985, Hattem:
A-rijders: Dries van Wijhe

1986, Hattem:
A-rijders: Egbert Post
Dames: Yvonne van Gennip

1987, Nunspeet:
A-rijders: Jan Eise Kromkamp
Dames: Marianne Been

1988, Gorredijk:
A-rijders: Jan Eise Kromkamp
Dames: Ageeth van Ommen

1989, Maasland:
A-rijders: Henri Ruitenberg
Dames: Karin Verhoef

1990, Ommen:
A-rijders: René Ruitenberg
Dames: Karin Verhoef

1991, Joure:
A-rijders: René Ruitenberg
Dames: Jenita Smit

1992, Oldebroek:
A-rijders: Erik Hulzebosch
Dames: Gretha Smit

1993, Ommen:
A-rijders: Marcel Oosten
Dames: Gretha Smit

1994, Ommen:
A-rijders: René Ruitenberg
Dames: Gretha Smit

1995, Zwolle:
A-rijders: Patrick Grobbée
Dames: Gretha Smit

1996, Otterlo:
A-rijders: Marcel Oosten
Dames: Tijn Ponjee

1997, Zuidwolde:
A-rijders: René Ruitenberg
Dames: Antoinette Voskuil

1998, Gramsbergen:
A-rijders: Edward Hagen
Dames: Karin Verhoef

1999, Uitgeest:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Kim Wiggeman

2000, Kamerik:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Laura Kamminga

2001, Staphorst:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Elma de Vries

2002, Hoogezand:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Elma de Vries

2003, Naaldwijk:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Jenita Hulzebosch-Smit

2004, Vorden:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Foske Tamar van der Wal

2005, Steenwijk:
A-rijders: Arjan Smit
Dames: Elma de Vries


---- --