Provincie Overijssel

Ruim anderhalf miljoen voor impuls woningbouw

Gedeputeerde Theo Rietkerk overhandigde vandaag een cheque van ⬠300.000-- aan wethouder Sjoers van Almelo in het kader van de vorig jaar ingestelde Bouwimpuls Overijssel. In totaal gaat het om een bedrag van ⬠1.510.000,-- voor zes uitvoering- en één stimuleringsproject. De gemeente Almelo gebruikt het geld voor het opnieuw inrichten van het plein bij de woontoren op het voormalige Almeline-terrein en het verleggen van de tunneluitgang.

Op grond van de regeling Bouwimpuls Overijssel kan vanaf 1 januari 2006 een bijdrage worden verleend voor het stimuleren (onderzoek, ontwikkeling) of het realiseren van woningbouwprojecten. De initiatieven dienen aan te sluiten bij de provinciale speerpunten op het gebied van wonen en moeten passen in het vastgestelde ruimtelijk- en woonbeleid. Voor de stimuleringsregeling kan het gehele jaar een bijdrage worden aangevraagd. Voor de uitvoeringsprojecten kan dat in 2 rondes: gemeenten moeten voor 1 maart of voor 1 augustus een aanvraag indienen. In de eerste verdelingsronden krijgen naast de gemeente Almelo ook de volgende gemeenten een bijdrage:

Gemeente Enschede - ⬠300.000,--

In het project herontwikkeling deelplan 1 Hart van Stadsveld worden in totaal 300 woningen gebouwd/gerenoveerd. Herontwikkeling is nodig omdat er door de vergrijzing behoefte is aan meer seniorenwoningen. De bestaande woningen zijn aan vervanging toe en de bereikbaarheid van de winkels moet verbeterd worden. De subsidie wordt gebruikt voor het herinrichten van de openbare ruimte.

Gemeente Hengelo - ⬠300.000,--

De wijk Berflo Es is een van de aandachtswijken in Nederland. Het gaat in deze wijk om de modernisering van de 310 woningen en het herinrichten van de openbare ruimte. De provinciale subsidie wordt aangewend om de Maartrenstraat opnieuw in te richten en voor de nieuwe ontsluitingsweg aan de noordzijde van de woningen aan de Leonardstraat (Berflo Es Zuid).

Gemeente Kampen - ⬠300.000,--

De gemeente Kampen deed een beroep op de bouwimpuls voor de 47 woningen en bedrijfsruimte in de voormalige Van Heutzekazerne. Deze nieuwe bestemming en renovatie van de kazerne draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van de binnenstad door de ligging van het complex. De subsidie wordt gebruikt als bijdrage in de restauratiekosten.

Gemeente Oldenzaal - ⬠150.000,--

De gemeente Oldenzaal vraagt een bijdrage voor de ontwikkeling van de voormalige boorlocatie van de NAM, geheel gelegen in een woongebied. Op deze locatie worden 18 zorgeenheden en 27 woningen gebouwd. De helft wordt van het gebied wordt als park ingericht.

Gemeente Steenwijkerland - ⬠150.000,--

Het project Groenstraat in Blokzijl voorziet in zeven goedkope koopwoningen in het oude centrum van Blokzijl. De subsidie wordt gebruikt voor het tekort op de grondexploitatie, ontstaan door de hogere saneringskosten van de bodemverontreiniging.

Gemeente Haaksbergen - ⬠10.000,--

De gemeente start een onderzoek naar de mogelijkheden voor de huisvesting van ouderen en starters in bestaand stedelijk gebied.