Gemeente Berkelland


Inspraak mogelijk op evenementenbeleid gemeente Berkelland

De gemeente Berkelland is van plan een evenementenbeleid vast te stellen. Daarin staat beschreven wat met betrekking tot evenementen in de gemeente Berkelland is toegestaan en onder welke voorwaarden.

Het doel van deze nota is duidelijke kaders te bieden, waarbinnen evenementen mogen worden gehouden in de gemeente Berkelland. Enerzijds met de bedoeling om het organiseren ervan mogelijk te maken, anderzijds om een aangenaam woon- en leefklimaat te waarborgen door overlast te beperken. In de nota komen de volgende onderwerpen aan de orde: de behandeling van vergunningaanvragen, geluid tijdens evenementen en eindtijden. Tevens wordt een aantal voorschriften aan een evenementenvergunning nader beschreven, waaronder het afzetten van wegen en de schoonmaak van het terrein. Tot slot wordt ingegaan op het toezicht, de bereikbaarheid van hulpdiensten en de handhaving. In het voorgenomen beleid wordt uitgegaan van drie soorten evenementen:

Soort

Omschrijving

Aanvraagtermijn

Eindtijden*

Grootschalige evenementen

Belastend door afsluiting wegen, groot aantal bezoekers en geluidsproductie (o.a. volksfeesten, kermissen)

Doorgeven voor 1 november (ten behoeve van evenementen-kalender)

Aanvraagtermijn 12 weken

Ma t/m vr: 01.00 uur

Za en zo: 02.00 uur

Meldingsplichtige evenementen

a. wedstrijden en spelactiviteiten van (sport)verenigingen die niet als regulier zijn aan te merken;

b. rondgangen, serenades die geen deel uitmaken van een grootschalig evenement (onder grootschalig evenement worden onder andere de volksfeesten en carnavalsoptochten verstaan);

c. wandel- en fietsactiviteiten;

d. kaartleesritten/ oriënteringsritten;

e. activiteiten die naar hun aard het klimaat verbeteren binnen een winkelgebied (springkussen, kleine draaimolens en dergelijke);

f. verenigingsfeesten, buurtfeesten en schuttersfeesten waarbij geen openbare wegen worden afgesloten en/of een tent wordt geplaatst voor maximaal 50 personen.

Meldingstermijn: 3 weken

Ma t/m zo: 0.00 uur

Overige evenementen

Evenementen die niet in bovengenoemde categorieën vallen.

Aanvraag termijn: 8 weken

Ma t/m vr: 0.00 uur

Za en zo: 01.00 uur


* Bezoekers dienen uiterlijk 1 uur na eindtijd te zijn vertrokken.

De burgemeester heeft altijd de mogelijkheid om in bepaalde situaties (naar zijn beoordeling) een afwijkende eindtijd te stellen of andere voorwaarden op te nemen. Voor evenementen die van oudsher een latere eindtijd kenden dan hierboven vermeld zal bijvoorbeeld zon uitzondering gelden, en zal de eindtijd die men gewend was, gehandhaafd blijven.

Belangrijk uitgangspunt in het beleid is dat de organisator verantwoordelijk is voor het schoonmaken van het terrein waar het evenement heeft plaatsgevonden. De gemeente zal erop toezien dat dit op een juiste wijze gebeurt.

Van 31 mei tot en met 12 juli 2006 kunnen inwoners van de gemeente Berkelland en organisatoren van evenementen door middel van inspraak een reactie geven op het voorgenomen evenementenbeleid. De nota ligt ter inzage in de Gemeentewinkel, Marktstraat 1 te Borculo of is in te zien op www.gemeenteberkelland.nl

U kunt uw zienswijze per brief sturen aan de gemeente Berkelland, t.a.v. mevrouw K.M. Ottens, Postbus 200, 7270 HA te Borculo of per email aan: k.ottens@gemeenteberkelland.nl.

Alle zienswijzen worden vastgelegd en betrokken in de besluitvorming door het college van Burgemeester en Wethouders. Vervolgens wordt het beleid gepubliceerd in BerkelBericht en geplaatst op de gemeentelijke website.

Mutatiedatum
29/05/2006
Trefwoorden Openstelling, Recreatie