Artsen zonder Grenzen


Indonesië: teams bieden noodhulp in rampgebied

29/05/2006 18:25 -- Drie teams van Artsen zonder Grenzen zijn reeds in actie in het rampgebied rond Yogyakarta dat zaterdagochtend door een aardbeving werd getroffen. In totaal 30 artsen, chirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten, psychosociale hulpverleners en logistieke medewerkers kwamen gisterenavond aan in Indonesië. Een aantal van de medewerkers was al aanwezig in andere gebieden in het land en kon daardoor eerder ter plaatse zijn. De teams zullen vooral in Bantul, het epicentrum van de aardbeving, medische hulp bieden.

De medewerkers hebben direct hospitaaltenten, noodhulpgoederen, medicijnen etc. in het vliegtuig meegenomen. Een vrachtvliegtuig met 40 ton medische voorraden en nog meer noodhulpgoederen is vanochtend naar het eiland Java vertrokken. Morgen vertrekken nog vier medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Doordat het vliegveld in Yogyakarta ook getroffen is en door de aardbeving verkeersopstoppingen zijn ontstaan, wordt transport bemoeilijkt. Het dichtstbijzijnde vliegveld bevindt zich in Solo, op twee uur rijden van Yogyakarta.

Op zaterdagochtend 27 mei werd Java getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter. Het aantal doden tot nu toe, wordt geschat op vijf duizend, rond 20 duizend mensen zijn gewond geraakt. Het hevigst getroffen zijn de plaatsen Bantul (vlakbij het epicentrum) en Kolatan.

Naast medische noodhulp zullen de slachtoffers lijden onder psychologische trauma's. Psychosociale hulpverleners staan paraat om hen hulp te bieden bij het verwerken van het verlies van hun familieleden, hun verwondingen en alles wat zij hebben meegemaakt.