European Union



IP/06/691

Brussel, 29 mei 2006

Fusies: Commissie keurt overname van European Petroleum Holdings door Petroplus goed

De Commissie heeft de voorgenomen overname door Petroplus International B.V. (Nederland) van European Petroleum Holdings N.V. (EPH) (Nederlandse Antillen), die beide actief zijn in de petroleumsector, krachtens de EU-concentratieverordening goedgekeurd. Uit het onderzoek bleek dat de voorgenomen transactie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet aanzienlijk zou belemmeren.

Zowel Petroplus als EPH zijn aardolieondernemingen die aanwezig zijn op een aantal markten, zoals de raffinage van ruwe olie, opslag, marketing en verhandeling van ruwe olie, alsook de markt voor geraffineerde petroleumproducten en de groothandelsverkoop van geraffineerde petroleumproducten.

De positie van de gefuseerde eenheid zal bijzonder sterk worden op de markten voor de niet-kleinhandelsverkoop van dieselbrandstof in het Verenigd Koninkrijk, de niet-kleinhandelsverkoop van huisbrandolie in Nederland en de verkoop van scheepsbrandstof in Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen.

Op alle markten zal de nieuwe entiteit evenwel te maken krijgen met een aantal sterke concurrenten die marktaandelen van minstens dezelfde omvang hebben, waaronder belangrijke mondiale oliebedrijven zoals ExxonMobil, Shell, BP en Total. Bovendien is de verhoging van het marktaandeel als gevolg van de transactie slechts miniem.