Gemeente Den Haag

Namens de G4 gemeenten stuurt Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen van de gemeente Den Haag, vandaag een brief naar minister Dekker waarin duidelijk wordt gemaakt dat de G4 gemeenten niet achter haar voorstel voor de aanpak (het verbieden) van kraken staan.

Er staan veel panden leeg in de grote steden, niet alleen woningen maar ook kantoor en bedrijfspanden. Als de plannen van de minister doorgaan dan raken de gemeenten een stok achter de deur kwijt in de strijd tegen leegstand in de grote steden. Om kraken te voorkomen moeten eigenaren namelijk binnen een jaar iets doen aan leegstand van een pand. En dat mogen best tijdelijke initiatieven zijn wat betreft de bestuurders van de G4.

Norder: "Liefst hebben wij dat er helemaal geen panden leegstaan, want er is een enorm grote vraag naar panden. Voor bewoning, bijvoorbeeld door studenten, jongeren en starters op de woningmarkt. Maar ook voor starters van kleine bedrijfjes en voor creatieve en culturele initiatieven. Als eigenaren van panden er niets mee doen dan is het aan ons om gebruik van de panden te stimuleren. Kijk bijvoorbeeld eens naar Berlijn. Daar worden leegstaande panden gebruikt voor de meest wilde ideeën. Daar moeten we naar toe, dan snijdt het mes aan twee kanten: minder leegstand en meer leuke dingen. Het instrument van kraken moet je niet weghalen maar juist beter inzetten om dat gebruik te stimuleren."