College van Beroep voor het bedrijfsleven


RTL FM vraagt voorzieningenrechter van het College om langer van de zendvergunning gebruik te mogen blijven maken

De commerciële radio-omroep RTL FM heeft op 26 mei 2003 van de minister van Economische Zaken de vergunning gekregen voor het uitzenden van radioprogramma's voor overwegend Nederlandstalige muziek (de zogenoemde kavel A9). Naast RTL FM (voorheen: Holland FM) hadden ook andere gegadigden, Mediasales (100%NL), Arrow FM en Distrined (Radio Nationaal), een aanvraag voor de vergunning ingediend. Deze drie hebben bij de rechtbank Rotterdam beroep ingesteld tegen het besluit van de minister om de vergunning aan RTL FM te verlenen. De rechtbank heeft deze beroepen in haar uitspraak van 5 oktober 2005, www.rechtspraak.nl, LJN AU3838, gegrond verklaard en geoordeeld dat de minister onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de aanvraag van RTL FM beter was dan die van Mediasales. Als gevolg van deze uitspraak moest de minister opnieuw beslissen wie de vergunning krijgt.

Tegen de uitspraak van de rechtbank heeft onder meer RTL FM hoger beroep ingesteld bij het College. De minister heeft, nog voordat het College op het hoger beroep van RTL FM heeft beslist, de rechtbankuitspraak uitgevoerd en op 19 mei 2006 de vergunning voor het Nederlandstalige kavel A9 aan Mediasales verleend. Daarnaast heeft de minister besloten dat RTL FM per 8 juli a.s. de uitzending over de ether moet staken. Om dit te voorkomen heeft RTL FM aan de voorzieningenrechter van het College om een voorlopige voorziening gevraagd. Dit verzoek zal in beginsel op donderdag 22 juni a.s. om 10.00 uur ter zitting worden behandeld.

Het hoger beroep van RTL FM is bij het College geregistreerd onder nummer AWB 05/831. Het verzoek om voorlopige voorziening van RTL FM is geregistreerd onder nummer AWB 06/416.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 29 mei 2006 Naar boven