Vrije Universiteit Amsterdam

Nederlanders minder oud met meer beperking

Uit recent onderzoek blijkt dat in de meeste westerse landen de levensverwachting en de gezondheid van de bevolking toeneemt. Nederlandse cijfers laten echter zien dat dit bij ons niet het geval is. In Nederland stijgt de gemiddelde levensverwachting minder en het aantal beperkingen op hogere leeftijd neemt juist toe.Deze en andere onderzoeken worden op de REVES conferentie gepresenteerd. Deze jaarlijkse conferentie op het terrein van gezondheidsverwachting en lichamelijke beperkingen vindt van 29 tot en met 31 mei plaats in VU medisch centrum. De organisatie is in handen van Prof. Dorly Deeg, strategisch hoogleraar epidemiologie van de ouderdom en tevens wetenschappelijk directeur van The Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA).

REVES is een internationaal netwerk op het terrein van onderzoek naar gezondheidsverwachting en lichamelijke beperkingen. Jaarlijks praten onderzoekers tijdens een meerdaagse conferentie over de relatie tussen veroudering en gezondheid en de trends in de tijd die hierbij zijn aan te geven. Zo presenteren zij dit jaar onderzoek waaruit blijkt dat mondiaal mensen een hogere leeftijd bereiken en dit in veel landen ook in een betere gezondheid. Nederlandse en Zweedse studies laten echter zien dat dit in deze landen niet het geval is. Oudere inwoners van Nederland en Zweden ervaren met het klimmen der jaren juist meer lichamelijke beperkingen.

Een tweede belangrijk thema tijdens deze conferentie is de last van ziekte en ongezonde leefgewoonten. Deens onderzoek toont aan dat obesitas vanaf de leeftijd van 25 jaar een negatieve invloed heeft op de levensverwachting. Obese mannen leven twee jaar korter en obese vrouwen zelfs drie jaar. Daarbij hebben deze mannen vijf jaar langer lichamelijke beperkingen en de vrouwen ervaren deze beperkingen zelfs tien jaar langer dan niet-obese mannen en vrouwen.

Tevens worden cijfers gepresenteerd over de invloed van inactieve leefstijl op gezondheid. Deze heeft zowel bij mannen als vrouwen vanaf 25 jaar een verkorting van de levensverwachting met 7 ½ jaren tot gevolg. De inactieve levensstijl betekent daarnaast voor vrouwen vijftien jaar met lichamelijke beperkingen en voor mannen elf jaar.

Deze en andere internationale cijfers worden de komende dagen op het REVES conferentie gepresenteerd. De media wordt uitgenodigd de verschillende lezingen bij te wonen.