Provincie Limburg

68,2 miljoen euro voor bouw zorgwoningen in Zuid-Limburg Staatssecretaris Ross geeft groen licht

Staatssecretaris Ross heeft ons laten weten dat zij een forse financiële bijdrage levert aan de realisatie van 1.500 zorgwoningen in de regio Maastricht en Mergelland en aan 2.900 zorgwoningen in Parkstad Limburg en Nuth. Het betreft hier een bedrag van 66 miljoen euro. Ook voor de diensten bij wonen met zorg trekt de staatssecretaris in totaal 2,2 miljoen euro extra uit. Hiermee geven wij vorm aan de modernisering van de AWBZ en zetten wij in op het langer zelfstandig wonen van zorgvragers en een mogelijk uitstel op opname in een verzorgingshuis. Een geweldige beloning voor al die gezamenlijke inspanningen die in de regios zijn verricht, aldus gedeputeerde Odile Wolfs en Mike Leers van Zorgkantoor Zuid-Limburg.

De Provincie Limburg en het Zorgkantoor Zuid-Limburg hebben het initiatief genomen om de Koploperspilot Modernisering AWBZ uit te breiden naar geheel Zuid-Limburg. Hiervoor zijn in december van vorig jaar convenanten gesloten met de regios waarin opgenomen een plan van aanpak met concrete afspraken op zorginhoudelijk, financieel en organisatorische gebied. Alle betrokken partners (Provincie, gemeenten, zorgkantoor, zorgvragers, aanbieders van zorg en welzijn en woningbouwcorporaties) hebben bijgedragen aan de voorbereidingen en zich uitgesproken voor deze samenwerking.

Odile Wolfs: Wij gaan voortvarend aan de slag. De zorgwoningen worden nu daadwerkelijk gerealiseerd. Hierdoor wordt het mogelijk dat veel ouderen met een indicatie voor onplanbare zorg of zwaarder met passende WWZ-arrangementen thuis kunnen blijven wonen.

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) draagt met 66 miljoen bij in de kosten van de zorgwoningen. De randvoorwaarden zijn dat de plannen van Zuid-Limburg de wachtlijsten moeten oplossen, het plan niet duurder mag zijn dan een klassieke invulling van de zorgvraag en het kwaliteit moet bieden. Vooral de integrale aanpak met alle betrokken partijen spreekt de staatssecretaris in het bijzonder aan.

29-5-2006 16:08