Gemeente Leeuwarden

Spetterende show OBS Potmarge en Plataanschool

Bron: Gemeente Leeuwarden (29-05-2006) Groep 7 van OBS De Potmarge en De Plataanschool presenteerde op woensdag 24 mei in Zalen Schaaf de spetterende 'Peace en Respect Show'.
Het verhaal ging over het Noorderplein en het Zuiderplein die altijd ruzie hebben. Een ongeluk, een verliefdheid. De emoties lopen hoog op als de patattent afbrandt. Deze crisis zorgt ervoor dat de rivalerende groepen elkaar beter leren kennen en meer begrip voor elkaar krijgen. Eerlijkheid wint het van agressie en voortaan trekken de bewoners samen op.

De voorstelling was het resultaat van de lessen 'Mooi wat wij willen'.
Een uitwisselingsproject tussen scholen, waarin twee schoolklassen in 24 weken samen een voorstelling bedenken en uitvoeren. De lessen - gegeven door de Manus Branding Stichting - hebben als doel het stimuleren van de sociale en emotionele vorming van kinderen, in het bijzonder het omgaan met elkaar.

Het project is een van de programma's van de nieuwe preventieve wijkaanpak Communities that Care.
Met ingang van dit jaar is in de wijken Huizum-West/Huizum-Oost/Achter de Hoven/Schepenbuurt/Wielenpôlle (HASW) gestart met dit project. Deze lange termijn preventiestrategie richt zich op alle kinderen en jongeren van 0-18 jaar met als doel probleemgedrag te voorkomen.

Uitgangspunt van het project is jongeren een veilige omgeving te bieden waarin ze een goede band kunnen opbouwen met familie, leeftijdgenoten, school en wijk. Een van de grote uitdagingen is om hierbij zoveel mogelijk mensen en organisaties te betrekken. Het moet een netwerk worden dat problemen van de jeugd vanaf de vroegste fase signaleert en voorkomt. Dit laatste door het gericht inzetten van preventieve programma's.

De betrokken organisaties (scholen, welzijns- en zorginstellingen, politie, gemeente) in het gebied HASW hebben het probleemgedrag van jongeren en de onderliggende risicofactoren in kaart gebracht. Op basis daarvan is het preventieplan 'Kansen voor jongeren' gemaakt. De eerste fase van het preventieplan wordt sinds 2005 uitgevoerd.