Mei 2006

ANWB: Veel en lange files in Pinksterweekend
De ANWB waarschuwt voor veel en lange files op vrijdag 2 en maandag 5 juni. Vanwege het pinksterweekend trekken ruim 900.000 Nederlanders er op uit. In eigen land blijven 550.000 Nederlanders, de rest gaat naar het buitenland. In eigen land zijn de Friese meren, de Veluwe en de kust erg in trek.
Daarnaast brengen honderdduizenden buitenlandse toeristen de pinksterdagen in Nederland door.

Buitenland
Ook op de buitenlandse wegen wordt het enorm druk. In Duitsland en Frankrijk raken de wegen vrijdagmiddag overvol.

Vrijdag
Vrijdag 2 juni ontstaan de eerste files al rond twaalf uur `s-middags. Daarna wordt het in een hoog tempo drukker en worden de files ook steeds langer. Om half negen 's-avonds zijn de meeste files wel opgelost.

Drukke wegen
Het wordt vooral druk op de:
A1 Amsterdam - Apeldoorn - Hengelo
A2 Amsterdam - Utrecht - Eindhoven - Maastricht A12 Den Haag - Utrecht - Arnhem
A16 Rotterdam -> Breda
A28 Utrecht - Amersfoort - Zwolle
A50 Apeldoorn - `s-Hertogenbosch
N57 Rotterdam -> Zierikzee
N59 Hellegatsplein -> Zierikzee

Tweede Pinksterdag
Zaterdag 3 juni en zondag 4 juni valt het met de drukte wel mee. Maandag 5 juni 2e pinksterdag zijn er veel dagjesmensen onderweg en in de loop van de middag zorgen terugkerende vakantiegangers voor files. De files richting de randstad op de A1, A28 en vanuit Zeeland zullen pas maandagavond laat oplossen.

Evenementen
Druk bezochte evenementen :
Zaterdag 3 t/m maandag 5 juni Pinkpop in Landgraaaf Zaterdag 3 juni Vlaggetjesdag in Scheveningen.
Zondag 4 juni Snuffelmarkt in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch en de oefenwedstijd Nederland-Australië in de Kuip in Rotterdam.

Europese wegen
Ook op de Europese wegen is de kans op files tijdens het pinksterweekend groot.

België
In België wordt het alleen bij mooi weer druk op de wegen richting kust.

Frankrijk
De Franse verkeerspolitie verwacht vrijdag 2 en zaterdag 3 juni veel verkeer op de weg. Vrijdag wordt het in het hele land erg druk op de wegen. Zaterdag worden de meeste files rond Parijs verwacht.

Duitsland
In Duitsland verwacht de ADAC tijdens het pinksterweekend vooral files rond München in het zuiden en rond Hamburg in het noorden. Bovendien zorgen bezoekers van popfestivals op de Nürburgring bij Koblenz en bij Neurenberg voor vertraging.

Alpenlanden
In Oostenrijk en Zwitserland wordt het file rijden op de noord-zuidroutes voor de grote tunnels. In Oostenrijk zorgt de Tauerntunnel in de A10 Salzburg-Villach voor oponthoud. In Zwitserland is de Sint Gotthardtunnel in de A2 Bazel-Chiasso het grootste struikelblok.
2006-05-29