Gemeente Berkel en Rodenrijs


Waterplan voor de gemeente Berkel en Rodenrijs
Ons klimaat verandert. Het regent vaker en harder. En omdat onze regio steeds meer woningen en bedrijven telt, is er juist steeds minder ruimte voor water. Als we ook in de toekomst veilig en droog willen wonen, met voldoende schoon water, dan moet er dus wat gebeuren. De gemeente Berkel en Rodenrijs en het Hoogheemraadschap van Delfland werken daarom sinds begin 2006 samen aan het Waterplan Berkel en Rodenrijs.

Doel
Het hoofddoel van het waterplan is:
'Het creëren van een duurzaam, veilig en robuust watersysteem dat zoveel mogelijk tegemoet komt aan de wensen en eisen van gemeente, hoogheemraadschap, burgers en belangenorganisaties. Het waterplan omvat een visie voor de lange termijn en een uitvoeringsprogramma voor de korte termijn waarmee de knelpunten in waterbeheer en -organisatie worden opgelost'.

Een waterplan is een breed, integraal plan en omvat thema's en activiteiten rond waterbeheer, zoals veiligheid, waterkwaliteit, (biologisch) gezond water en riolering. Maar ook ruimtelijk ontwikkelingen zoals de Vinexwijken, recreatie en beleving van water en groen komen aan bod.

Samen sterk voor water
Onder het credo `Samen sterk voor water' geven de gemeente én het Hoogheemraadschap van Delfland invulling aan het waterplan. Via verschillende bijeenkomsten wordt alle relevante informatie verzameld, worden kansen en knelpunten inzichtelijk gemaakt en worden doelstellingen voor de toekomst in beeld gebracht. Bij deze bijeenkomsten zijn niet alleen medewerkers van de gemeente en van Delfland aanwezig. Ook afgevaardigden van (belangen)organisaties zoals de Land- en Tuinbouworganisatie en de KNNV (natuurhistorische vereniging) denken mee over wat er moet gebeuren om het water in de gemeente veilig en schoon te krijgen en te houden.

Ambities
Uit de eerste bijeenkomst is onder meer naar voren gekomen dat het wenselijk is om binnen de gemeente meer ruimte voor water te maken waarbij ook met andere functies rekening wordt gehouden. Zo kan worden gedacht aan extra waterpartijen waarlangs ook gefietst en gespeeld kan worden en waar de oevers zo zijn ingericht dat de natuur erbij gebaat is. Er zijn wensen geuit om het historische karakter van water binnen de gemeente meer tot uitdrukking te laten komen. Rond het beheer en onderhoud dient ook het een en ander te gebeuren. Degelijke afspraken tussen betrokken organisaties over verantwoordelijkheden en over de kosten behoren ook tot het waterplan.

Planning
De maatregelen en afspraken in het waterplan moeten ervoor zorgdragen dat het waterbeleid van de gemeente ook daadwerkelijk veilig, robuust en duurzaam genoemd mag worden. Het streven is om in november 2006 het Waterplan Berkel en Rodenrijs definitief vast te stellen, zowel bij de gemeente als bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Berkel en Rodenrijs, telefoon (010) 514 0805 of met het Hoogheemraadschap Delfland, de heer N. van Barneveld (015) 260 8064.

Laatste wijziging website: 29 mei 2006
Copyright © 2003-2006 Gemeente Berkel en Rodenrijs