Gemeente Leeuwarden

SP: Vragen over kwaliteit binnenmilieu scholen

Bron: SP Leeuwarden (29-05-2006)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Leeuwarden, 26 mei 2006

Geacht college,

Maandag 15 mei zond het actualiteitenprogramma TweeVandaag een onderwerp uit over de kwaliteit van het binnenmilieu in schoollokalen. In opdracht van het ministerie van VROM onderzocht overheidsagentschap SenterNovem de kwaliteit van de lucht in klaslokalen en constateert dat bij tachtig procent van de scholen de gemiddelde CO2-waarde viermaal hoger ligt dan de minimale norm. De lucht in scholen is twee- tot driemaal zo slecht als die in kantoren of gevangenissen. Dagelijks zijn er gemiddeld 2.000 leraren en 20.000 leerlingen in Nederland ziek als gevolg van het slechte binnenmilieu in de klas. Dat heeft ernstige gevolgen: volgens de GGD is het zeer aannemelijk dat kinderen astma oplopen als gevolg van het slechte leefmilieu in klaslokalen.

Over de oplossing van het probleem zijn verschillende ideeën. SenterNovem en GGD pleiten voor betere ventilatie, ook een ruimer budget vanuit de overheid zou kunnen helpen. In 2005 is de GGD een project gestart, waarin verschillende manieren om het binnenmilieu te verbeteren worden onderzocht. Dit gebeurt in een school die zelf aangeeft problemen te hebben met de ventilatie. De verwachting is dat de ventilatie verbetert na het geven van adviezen, maar dat gedragsverandering alleen niet voldoende is. Waarschijnlijk zijn in veel gevallen andere ventilatievoorzieningen noodzakelijk.

Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik de volgende vragen aan u:


1. Hebt u de uitzending, wat ook op internet terug te vinden is, gezien?

2. Wat is de reactie van het college op de bevindingen van SenterNovem?

3. Kan het college aangeven in hoeveel Leeuwarder schoollokalen het binnenmilieu onvoldoende is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u voornemens om op korte termijn voor de lokalen waar het binnenmilieu onvoldoende is maatregelen te nemen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

4. Wordt er bij de beoordeling van renovatie- en nieuwbouwaanvragen van schoolbesturen naast ruimtegebrek, achterstallig onderhoud en aanpassingen i.v.m. wettelijke verplichtingen, ook rekening gehouden met de vermindering van het gebouwgebonden energieverbruik of verbetering van de arbeids- en leeromstandigheden (binnenlucht, temperatuur, verlichting, akoestiek)? Zo nee, welke maatregelen gaat u nemen om te er voor te zorgen dat zaken als binnenmilieu en energieprestaties prioriteit krijgen bij renovatie en nieuwbouw?

Ik verzoek u binnen de in het Reglement van Orde van de Raad gestelde termijn te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Farshad Bashir (SP)