Unicef



Aardbeving op Java: eerste lading hulpgoederen aangekomen 29 mei 2006, Yogyakarta - Het dodenaantal ten gevolge van de aardbeving op het Indonesische eiland Java is inmiddels opgelopen tot boven de 5000. Er zijn circa 30.000 mensen gewond geraakt en ongeveer 100.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Geschat wordt dat kleine kinderen minstens een derde van het aantal getroffenen uitmaken.

De vijfjarige Rani wacht in het Penembahan Senopati-ziekenhuis in het district Bantul op een dokter die haar hand gaat behandelen. Foto: Unicef Indonesië/Estey
De vijfjarige Rani wacht in het Penembahan Senopati-ziekenhuis in het district Bantul op een dokter die haar hand gaat behandelen. Foto: Unicef Indonesië/Estey

Vooral het district Bantul dat vlakbij Yogyakarta ligt, is zwaar door de aardbeving getroffen. Huizen en scholen zijn ingestort, er is geen elektriciteit meer en wegen zijn onbegaanbaar. Een dag na de aardbeving bood het districtsziekenhuis in Bantul een chaotische aanblik. Dokters en verpleegkundigen konden de voortdurende aanvoer van gewonden niet aan. De meest voorkomende verwondingen zijn gebroken ledematen, schedelbasisfracturen en wonden in het gezicht. Ook zijn er veel mensen met hersenschuddingen, zonnesteken en uitdrogingsverschijnselen. Vooral kleine kinderen zijn ernstig gewond geraakt.

Operaties in de buitenlucht Artsen moesten vaak in de buitenlucht operaties uitvoeren, waarbij de patiënten soms niet konden worden verdoofd. Gewonde kinderen konden door hun ouders amper tot bedaren worden gebracht. Velen van hen verkeerden door de gebeurtenissen in een shock.

Op de grond van het ziekenhuis aan het infuus. Foto: Unicef Indonesië/Estey Op de grond van het ziekenhuis aan het infuus. Foto: Unicef Indonesië/Estey

Eerste lading hulpgoederen aangekomen

Enkele uren na de aardbeving arriveerden Unicef-medewerkers in het rampgebied. Samen met andere hulporganisaties zorgt Unicef voor noodhulp. Daarnaast wordt uitgezocht welke hulp de slachtoffers het eerst nodig hebben. Unicef zorgt onder meer voor watertanks, medische hulpmiddelen en tenten.

Inmiddels hebben vliegtuigen van de Verenigde Naties de eerste ladingen noodhulpgoederen naar het aardbevingsgebied gebracht. Ook morgen staan er hulpvluchten op het programma. Vanaf woensdag zullen ook over land transporten met hulpgoederen plaatsvinden. De Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) coördineren een luchttransport van medische apparatuur en medicijnen naar het aardbevingsgebied.

Wat stuurt Unicef naar het aardbevingsgebied?