Gemeente Breda

Breda herhaalt campagne Bijzondere bijstand: ook voor u?!

Vanwege het succes in 2005 herhaalt de gemeente Breda de campagne Bijzondere bijstand: ook voor u?

Het resultaat van de vorige campagne was, dat er ruim 1300 aanvragen voor bijzondere bijstand zijn ingediend. Om de bekendheid van de bijzondere bijstand verder te vergroten, worden in mei en juni weer speciale spreekuren in verschillende buurten en wijken georganiseerd.

Meer dan 8000 huishoudens met een minimuminkomen zijn de afgelopen weken geïnformeerd over de spreekuren in de buurt. Deze spreekuren worden dit jaar van 29 mei t/m 16 juni gehouden op 11 verschillende locaties in verschillende wijken. Tijdens de spreekuren geven medewerkers van de gemeente voorlichting over de mogelijkheden en voorwaarden van de bijzondere bijstand. Als iemand voldoet aan deze voorwaarden is er ter plekke hulp bij het invullen van het aanvraagformulier bijzondere bijstand.

Over de drempel

Door naar de mensen toe te gaan, probeert de gemeente Breda wederom mensen over de drempel heen te krijgen om bijzondere bijstand aan te vragen. Deze keer is de campagne met name gericht op sociaal medische kosten van met name senioren, waarbij de nadruk ligt op de vergoeding van kosten voor bijvoorbeeld gehoorapparatuur, kunstgebit en steunzolen, maar ook voor de eigen bijdrage thuiszorg. Naast de verschillende buurt- en wijkcentra worden de spreekuren dit voorjaar ook gehouden in Woonzorgcentrum Heksenwiel, Verpleeghuis Aeneas en ouderencentrum De Zilverberk in Prinsenbeek.

Intermediairs

Instanties, zoals ouderenorganisaties, verenigingen voor allochtonen en het maatschappelijk werk zijn weer aangeschreven met de vraag om de spreekuren onder de aandacht te brengen van hun relaties. Zij staan vaak dichter bij de doelgroep en kunnen ook een deel van de voorlichting voor hun rekening nemen. De campagne wordt ook deze keer weer ondersteund met onder andere posters, advertenties en artikelen in huis-aan-huisbladen.

De mogelijkheden van bijzondere bijstand

In de praktijk blijkt dat nog niet alle huishoudens op de hoogte zijn van de mogelijkheden en voorwaarden van de bijzondere bijstand. Sommigen denken dat bijzondere bijstand alleen kan worden aangevraagd door minima met een uitkering. Maar ook mensen met een minimuminkomen uit loondienst kunnen voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. Mits zij uiteraard aan de voorwaarden voldoen. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan voor verschillende kosten op verschillende momenten per jaar een aanvraag indienen.

Breda, 29 mei 2006