Gemeente 's-Hertogenbosch

24-05-2006
Herinrichting tot fietsstraten centrumtraverse

De gemeente gaat in het kader van het project `Herinrichting tot fietsstraten' verspreid in de gemeente rode asfaltpaden aanbrengen. Op maandag 29 mei wordt hiermee gestart op de parallelwegen vanaf het Willemsplein (bij het Essent kantoor) tot aan het Emmaplein (bij het kantoor van het Brabants Dagblad). Hierbij wordt vooral de functionele route voor de fietsers van en naar het Centraal Station aantrekkelijker gemaakt. Op de fietsstraat rijden auto en fietser naast elkaar, maar vanwege het ontwerp van de straat komt het accent bij de fietser te liggen. Met het ontwerp van fietsstraten wordt beoogd de fietsinfrastructuur aantrekkelijker te maken. Ook worden de parkeervakken opnieuw aangelegd. Waar mogelijk wordt een enkele parkeerplaats toegevoegd. De bomen die tussen de parkeervakken en de hoofdrijbaan staan, wordt boomplaatsverbetering toegepast, waardoor ze de kans krijgen om in de toekomst verder uit te groeien. Ten slotte worden de trottoirs en de inritconstructies van de zijwegen vernieuwd. De veiligheid en comfort voor fiets- en voetverkeer wordt daarbij vergroot.

Planning
De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Er wordt gestart op het gedeelte nabij het Willemsplein aan de Oostzijde van de Koningsweg. Hier wordt de parallelweg afgesloten voor de werkzaamheden. Medio juni wordt gestart met de parallelweg ten oosten van de tunnelbak. Dit gedeelte wordt medio juli (voor de bouwvak) afgerond. Tot aan de bouwvak die loopt van 17 juli tot 4 augustus 2006 (week 29, 30 en 31) is dan de parallelweg zuidoostelijk van het station gerealiseerd.

Na de bouwvak, vanaf maandag 7 augustus (week 32), worden de overige parallelwegen en de kruising bij het Emmaplein uitgevoerd. Deze werkzaamheden gaan ongeveer drie maanden duren.