Gemeente Enschede

Impasse aanbesteding Muziekkwartier doorbroken

donderdag 18-05-2006

Impasse aanbesteding Muziekkwartier doorbroken
Heraanbesteding niet nodig

Het Muziekkwartier kan gebouwd worden voor een bedrag van 25 miljoen. Het vorig jaar vastgestelde definitief ontwerp blijft daarbij gehandhaafd. De gemeente is erin geslaagd hierover overeenstemming te bereiken met de laagste inschrijver, Dura Trebbe.Dit betekent een extra investering van 3,5 miljoen euro ten opzichte van de oorspronkelijke gemeentelijke begroting. Op 29 mei bespreekt de gemeenteraad het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders voor deze extra investering.

In maart informeerde het College de Raad over het aanbestedingsprobleem van het Muziekkwartier. De inschrijving van Dura Trebbe bleek 8,3 miljoen uit te stijgen boven de directiebegroting van 21,5 miljoen. Op basis daarvan besloot het College om niet tot gunning over te gaan, maar eerst nader onderzoek te doen. De oplossing die het College nu heeft gevonden, is het resultaat van een gedetailleerde toetsing van de zogeheten directiebegroting van de gemeente, van overleg met Dura Trebbe en van intensieve besprekingen met de zes muziekinstellingen, met architect en ontwerpteam over aanvaardbare bezuinigingen.

Een uitvoerige analyse van de gemeentelijke directiebegroting door bouwadviesbureau Basalt, in vergelijking met de aannemersbegroting van Dura Trebbe, leidde tot de gezamenlijke conclusie dat het bouwkundige deel van het nieuwe muziektheater voor 25 miljoen euro te realiseren is. Het verschil met de aannemersbegroting is teruggebracht door enkele bezuinigingen vast te stellen en door constructief overleg met Dura Trebbe over bouwomstandigheden, over onderaannemersprijzen, technische optimalisaties en geringe wijzigingen in het bestek.

Uitgangspunt bij de overeengekomen bezuinigingen was handhaving van de ruimtelijke en functionele kwaliteit. In overleg met alle betrokkenen zijn uiteindelijk alternatieven voorgesteld voor afwerking en materiaalkeuze. De instellingen - verenigd in de Coöperatie Muziekkwartier- kunnen zich in het merendeel van de bezuinigingen vinden.

Met het doorbreken van de impasse is een langdurige procedure van heraanbesteden - en daarmee ernstige vertraging in de bouw - voorkomen. Als de Raad op 29 mei positief besluit, kan de bouw op 1 juli starten en kan het Muziekkwartier in de tweede helft van 2008 worden opgeleverd en in gebruik genomen door de instellingen.


---