Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland

Colombiaan Rosero pakt overwinning in Wolvega

De Colombiaan Diego Rosero is vandaag in Wolvega winnaar geworden van de zesde etappe van de Univé World on Wheels-competitie. De 26-jarige viervoudige ex-wereldkampioen won de eindsprint van een kopgroep van drie, die het peloton een ronde had gelapt. Roy Boeve uit Kampen kwam in de eindspurt nog dichtbij en werd tweede. Nederlands kampioen Arjan Smit legde beslag op de derde plaats.

"Rosero probeerde een paar keer bij ons vandaan te rijden. Hij dacht dat ik de snelste sprinter in de kopgroep was. Maar ik dacht: je krijgt mij niet los, maat," zei Roy Boeve (Habovo), die zijn visitekaartje afgaf voor het Nederlands kampioenschap op de weg (42 km), 5 juni in het Noord-Hollandse 't Veld. Daar verdedigt zevenvoudig kampioen Arjan Smit (Nefit) uit Nijeveen zijn titel. "Dit was weer de eerste fijne wedstrijd voor mij, na de blessure door de val eind april in Emmeloord," concludeerde Smit, die in de eindsprint werd geblokkeerd en de laatste meters niet meer meesprintte. Diego Rosero (26), die vorig jaar ook de Univé Topcompetitiewedstrijd won in Alem (64,5 km), was vanuit Zwitserland afgereisd naar Nederland met zijn Nieuw-Zeelandse ploeggenoot Shane Dobbin (26) uit het Rollerblade Worldteam, die ook twee wereldtitels op zijn naam heeft. Na tien minuten wedstrijd ontstond de eerste kopgroep, met Dobbin, Smit, Geert Plender (Kamperveen), Mark Tuitert (Heerenveen) en Stijn Van Hove (België). Voor Tuitert en Van Hove bleek het tempo te hoog. Nadat zij terug waren in het peloton, deed de Habovoploeg (Boeve, Hut, Demeter, Van Hove) veel werk om het gat te dichten. Diego Rosero wachtte rustig af in het peloton. Toen de drie overgebleven vluchters waren teruggehaald was het Rosero's beurt. Hij maakte deel uit van een nieuwe kopgroep, met opnieuw Smit, Plender, Roy Boeve, Jan van Loon (Leeuwarden) en Hermen van der Wal (Urk). Gary Hekman (Gramsbergen) probeerde zonder succes er naar toe te springen. Intussen stopte de Nefitploeg (klassementsleider Sjoerd Huisman, Arjan Mombarg en Erik Hulzebosch) het peloton af om Smit een veilige voorsprong te geven.

Toen enkele rijders in de vluchtgroep geen kop meer overnamen, probeerde Rosero deze kwijt te raken. Het eerste slachtoffer van zijn versnellingen was Hermen van der Wal. Met nog vijf minuten en vijf ronden (900 m) te gaan volgde Jan van Loon, een ronde later Geert Plender. Toen er nog vier ronden op het bord stonden, dubbelden de drie leiders het peloton. Daardoor kregen ze twee ronden extra te doen. Plender en Van Loon wisten uit de greep van het peloton te blijven en eindigden als vierde en vijfde. Daarachter waren Shane Dobbin, Geert-Jan van der Wal (Urk) en Arjan Mombarg weggereden uit het peloton. Dobbin won met vertoon van macht de sprint om de zesde plek, waarbij hij niet de moeite nam zijn armen van zijn rug te halen. Sjoerd Huisman werd achtste en blijft leider in het World on Wheels-klassement.

Rosero pakte tussen 2000 en 2004 vier keer goud op WK's. Hij is nog altijd wereldrecordhouder op de 10 en 15 km en reist nu het mondiale wedstrijdcircuit af met zijn internationale ploeg. Daarin zit ook Shane Dobbin, die in 2000 wereldkampioen werd op de 84 km marathon en in 2004 op de puntenkoers op de weg. Verschil is dat Dobbin nog wel WK's rijdt voor zijn land, en Rosero niet meer. De laatste kreeg een beetje genoeg van het vele reizen. "Onze basisplaats is nu Zwitserland. Van daaruit is het niet zo heel ver naar de World Inline Cups, omdat de meeste in Europa zijn. Maar volgend weekend moeten we eerst naar Korea," aldus Rosero. De eerste week van juli komen Rosero en Dobbin terug naar Nederland om op de schaats wat 'zomerijs' te proeven in Heerenveen en de World on Wheels-etappe in het Zeeuwse Axel mee te pakken. Ook in Alem (26 augustus, finale Holland Inline Cup) staan ze waarschijnlijk aan de start. Hun plan is komende winter in Nederland te verblijven om het schaatsen onder de knie te krijgen. Afgelopen winter probeerden Rosero en Dobbin voor het eerst te schaatsen in Salt Lake City, met redelijk succes. "Na twee wereldtitels op de skeelers ben ik iets minder gretig. Ik wil graag een andere uitdaging, en als dat schaatsen op topniveau zou kunnen zijn, zou dat prachtig zijn," aldus Dobbin.

Dames
De Australische Angeline Thomas won de wedstrijd bij de vrouwen. Ze had een grote voorsprong gepakt met Anniek ter Haar uit Dedemsvaart, die tweede werd. Junior Bianca Roosenboom (16) legde beslag op de derde plaats vóór ploeggenote Hilde Goovaerts (België). Het grote peloton vrouwen was op het koude, winderige parcours in drie stukken uiteen gevallen.

B-rijders
Jort van Zutphen (21) uit het Friese Wirdum won zijn eerste wedstrijd bij de B-rijders. Van Zutphen was ontsnapt uit het peloton samen met Klaas van der Wal uit Harkema, die als tweede over de streep kwam. De twee hadden optimaal samengewerkt om in de straffe wind uit de greep van het peloton te blijven. Derde werd junior Jan Blokhuijsen uit Zuid-Scharwoude, die gisteren en donderdag vier gouden medailles in de wacht sleepte op het NK baan in Haulerwijk. Van Zutphens ploeg (Tegui/PC Vane) had de handen vol om te proberen de achtervolgers onder controle te houden. Onder andere een sterke groep junioren zat voorin het peloton, maar ze kwamen te laat om het gat te dichten. Roelof Compagner uit Staphorst en Crispijn Ariëns uit Boxtel deden wel pogingen. Eerder was er een kopgroep geweest met Blokhuijsen, Ariëns en Endie van Laar uit Otterlo. Sander de Graaff uit Rijswijk (NB), die ook een sterk NK baan achter de rug heeft met brons op de puntenkoers, had aan de vierde plaats genoeg om leider in het klassement te blijven vóór Rick Smit uit Hem. Vijfde werd junior Koen Verweij (15) uit Alkmaar, die de afgelopen weken aan de kant moest blijven vanwege een gebroken duim.

C-rijders
Peter Keiser uit Amsterdam (Tegui/PC Vane) werd winnaar bij de C-rijders. Hij was alleen gedemarreerd uit het peloton en kreeg later gezelschap van Bart de Vries uit Haule, die tweede werd, Martijn Otten uit Heerenveen (derde) en Jelmer Looijestein (vierde).

Veteranen
Henk Lankhof uit Aalten boekte bij de veteranen zijn vijfde overwinning van het seizoen. Hij was met de finish in zicht weggesprongen uit een kopgroep van drie, met daarin ook Jacob Drenth, die als tweede eindigde, en André van der Burg uit Delft, die derde werd.