Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 26-05-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending vrijdag 26 mei
Nederland 2 - 17.58 uur

Internet
WWW.TOP-X.NL

VMBO-LEERLINGEN WILLEN EINDEXAMEN
DOEN OP DE COMPUTER

Van de Vmbo-leerlingen die dit jaar eindexamen doen vindt 56 procent dat het mogelijk moet worden om je eindexamen op de computer op school te doen. Vwo-leerlingen zijn een stuk minder enthousiast: van hen is slechts 35 procent hier voorstander van. De Havo-leerlingen zitten er tussenin met 42 procent. Dit blijkt uit een enquête van top-x, het jongerenpanel van TWEEVANDAAG onder 2500 eindexamenkandidaten. Een woordvoerder van het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) geeft in de uitzending van TWEEVANDAAG van vanavond een reactie op deze cijfers.

Opgaven sluiten niet aan bij belevingswereld
Verder blijkt uit de enquête dat 75 procent van de leerlingen het belangrijk vindt dat de eindexamenopgaven aansluiten bij hun belevingswereld, de zaken waar ze als jongeren in het dagelijks leven mee te maken hebben. In de praktijk valt dit nogal tegen, want slechts 34 procent vindt dat de opgaven ook daadwerkelijk bij hun belevingswereld aansluiten. Een Havo-leerling schrijft: 'wat heeft de moleculaire massa van atomen te maken met het dagelijks leven? Alsof ik later naar mijn fiets ga kijken en zal denken oh, dat is gemaakt van Fe(s) atomen, wow, wat fascinerend!'

Wel vindt een grote meerderheid, 73 procent, dat het eindexamen goed aansluit bij de lesstof die ze gehad hebben. Op het Vmbo ligt dit percentage het laagst, hier vindt maar 64% dat de lesstof goed aansluit, en zegt maar liefst 28% dat dit niet het geval is. 'Bij natuurkunde kregen een vraag over een spuugbeest, niemand van onze klas snapte het', zo meldt een eindexamenkandidaat van het Vmbo.

Meest gevreesde vakken
We vroegen de kandidaten ook van welke vakken zij het examen het meest vrezen. De top 5 van meest gevreesde vakken ziet er als volgt uit:
1. Economie

2. Engels

3. Wiskunde A

4. Biologie

5. Natuurkunde

Op het Vwo is wiskunde A het meest gevreesde vak, en ook de Vmbo leerlingen zien het meest op tegen wiskunde. Op de Havo staat economie bovenaan de lijst van gevreesde vakken.

Meer informatie over de enquête is te vinden op www.top-x.nl.




TweeVandaag