Verwarring met tweede keurmerk voor recreatiesector

UTRECHT, 20060526 -- Het bestuur van de Foundation for Environmental Education in the Netherlands (FEE-N) doet een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan de verwarring door twee kwaliteitskeurmerken voor de recreatiesector. Recreatiebedrijven zijn verontrust over het naast elkaar bestaan van meerdere vrijwel identieke keurmerken. Zij hebben FEE-N en SMK (St. Milieukeur) opgeroepen de handen weer ineen te slaan. Het in elkaar schuiven van de beide systemen GreenKey en Europees Ecolabel moet in Brussel tot stand komen. Het bestuur FEE-N heeft dit op 23 mei 2006 in een brief aan de Europese Commissie en Staatssecretaris Van Geel aangegeven.


In Nederland is vanuit de recreatiesector zelf de Milieubarometer ontwikkeld. Dit is een keurmerk voor energie en milieu. Bijna 200 ondernemers zijn reeds gecertificeerd. Vanaf 1 januari 2006 is de Milieubarometer onderdeel van het internationale programma GreenKey. GreenKey is, net als de Blauwe Vlag, een van de internationale programma's van de Foundation for Environmental Education (FEE). Het programma is erkend door UNEP, het milieubureau van de VN.

Door de EU is het Europees Ecolabel ontwikkeld. Het Europees Ecolabel voor toeristische accommodaties bestaat naast het goed functionerende GreenKey-keurmerk in Nederland. De introductie van dit keurmerk heeft tot gevolg dat recreatieondernemers in verwarring worden gebracht en nu helemaal afzien van een keurmerk. Het Europees Ecolabel kent een zwaardere lastendruk en hoge kosten voor de ondernemers en wordt door een gesubsidieerde organisatie geĂŻntroduceerd.

In Brussel wordt momenteel een vergelijking gemaakt tussen de Europese Ecolabelcriteria en GreenKey. Als Competent Body van Europees Ecolabel in Nederland zal SMK in Brussel zich in elk geval inspannen om, samen met andere lidstaten, actief de aansluiting van het Europees Ecolabel en GreenKey te bewerkstelligen. FEE Internationaal zal in de General Assembly in Johannesburg op 23 mei haar inzet bepalen richting de Europese Commissie. Het voorstel is dat GreenKey en Europees Ecolabel, in elkaar geschoven moeten kunnen worden.




Ingezonden persbericht