Gemeente Den Helder

Persbericht

datum: 18 mei 2006
nummer: 20

Vrijdag 26 mei: jurering Entente Florale in Den Helder

Vrijdag 26 mei is het zover: dan komt de jurerende delegatie van Entente Florale naar Den Helder om een oordeel te vellen over het groen in Den Helder. Vooraf zijn de juryleden dan al schriftelijk, in de vorm van een beleidsprogramma, op hoofdlijnen geïnformeerd over het vroegere en huidige groenbeleid. De jureringsdag begint in het gebouw van Triade, Centrum voor Kunsteducatie, met een presentatie over het groen in Den Helder. Daarna volgt een fiets- en bustocht van ruim vijf uur langs verschillende mooie, beeldbepalende en soms ook minder fraaie groene plekken in de gemeente Den Helder. Op een aantal van deze locaties verzorgen de betrokken organisaties een korte toelichting. Zo zijn de KNNV, De Oranjerie, de Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer, Landschap Noord-Holland en stichting De Nollen nauw betrokken bij het programma. Ook dragen de amateurstuindersvereniging Texelstroom, Kop&Munt, Werkvoorzieningsschap, Noorderkwartier en verschillende bewonersverenigingen hun steentje bij.

Entente Florale Nederland 2006 is een competitie op het gebied van stedelijk groen, natuur en landschap. Bij deze competitie spelen criteria als goed aangelegde en onderhouden groenvoorzieningen en een goed evenwicht tussen oorspronkelijk natuurlijk en cultuurlijk groen een belangrijke rol. Uitgangspunt is dat goed groen een grote invloed heeft op de leef- en werkomgeving voor de inwoners en de toeristische, sociale en economische aantrekkingskracht van een gemeente. Ook bij de oplossing van geluidshinder en luchtverontreiniging kan groen een belangrijke rol spelen.

Jaarlijks doen aan die competitie ongeveer tien gemeenten mee, opgedeeld in twee categorieën: dorp en kleine steden (minder dan 15.000 inwoners) en steden en grote dorpen (meer dan 15.000 inwoners). Den Helder heeft zich voor de laatste categorie aangemeld en neemt het op tegen de steden Amersfoort, Nijkerk en Rijswijk.

De jurering wordt uitgevoerd door de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC) uit Aalsmeer. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke groenmanagers en (beleids)medewerkers op het gebied van ruimtelijke inrichting en milieu. De jury werkt met objectieve criteria die specifiek voor deze competitie zijn opgesteld. De jury let onder andere op de natuur in de stad én in het buitengebied, het groen op bedrijfsterreinen, de toeristisch/recreatieve voorzieningen en de speelmogelijkheden. Maar ook straatmeubilair, bloembakken en zelfs voortuinen tellen mee in het eindoordeel. Natuurlijk houdt de jury ook rekening met de toekomstplannen.

Woensdag 11 oktober wordt bekend gemaakt welke plaatsen zich het groenste dorp en de groenste stad van Nederland 2006 mogen noemen. Dat gebeurt tijdens de officiële prijsuitreiking in het Ecodrome in Zwolle, die door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal worden verricht.


---
Noot voor de redactie -