Penfolds Grange Vintage 2001

Europese primeur tijdens jubileumeditie Limburgia Gastronomica

AMSTERDAM, 20060525 -- Een verticale Penfolds Grange Tasting georganiseerd door GaultMillau/Proefschrift Restaurant & Hotelgids Nederland en importeur Great Grapes Wine was het absolute hoogtepunt tijdens de 5e editie van Limburgia Gastronomica op Kasteel Erenstein in Kerkrade. 1990, destijds door Wine Spectator uitgeroepen tot "Beste Rode Wijn ter Wereld" en daarmee het beginpunt van Grange's wereldfaam en recordprijzen, werd speciaal voor de gelegenheid uit Londen overgevlogen (huidige marktprijs EUR 2.500 per fles). Grange 2001, nog niet vrijgegeven voor de Europese markt en per koerier overgekomen uit Australië, beleefde zijn proefprimeur. Maar liefst 7 jaargangen van Australië's legendarische rode shiraz-blend verschenen op de proeftafel.


Grange 2001: Grootse wijn met veel toekomst

Zoals gebruikelijk is de release van Grange door Penfolds altijd 5 jaar na het betreffende oogstjaar. De Grange 2001 is een prachtige Shiraz met mooi rijp zwart fruit, zwarte peper, geconcentreerd en veel complexiteit. De 2001 heeft 17 maanden gerijpt in Amerikaans nieuw eiken (Hogshead) en heeft nootachtige en chocolade tonen. Fijne tannines en een uitzonderlijk goede balans tussen de rijpe tonen en de zuren. Daarnaast is de 2001 een wijn met veel souplesse en elegantie. Grootse wijn met zeer veel toekomst. In de komende editie van Proefschrift-Wine & Food Professional een uitgebreid verslag met proefnotities van deze unieke verticale proeverij van de jaargangen 1990, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 en 2001.

Al 5 decennia meest prestigieuze Australische rode wijn

Sinds de bescheiden introductie in de jaren vijftig bezit Penfolds Grange al meer dan 5 decennia de status van meest prestigieuze Australische rode wijn. Vandaag de dag geniet Grange internationaal aanzien en kijken verzamelaars, liefhebbers en handel vol verwachting uit naar iedere nieuwe jaargang.

Merknaam niet per definitie synoniem voor massaproductie

In een tijd dat versterkte wijnen in Australië de trend waren creëerde wijnmaker Max Schubert een stille rode wijn die de decennia daarna aantoonde dat een merknaam uit de 'nieuwe wereld' niet per definitie staat voor massaproductie, maar ook een serieus kwaliteitsimago kan nastreven én verwerven. Penfolds Grange is wat betreft herkomst ieder jaar anders van samenstelling. De kwaliteit is geheel afhankelijk van de kwaliteit van de druiven, die in principe uit heel Australië kunnen komen, en het 'blend-talent' van de huidige wijnmaker (Peter Gago). Tot 1989 heette de wijn Grange Hermitage: hermitage is in Australië een synoniem voor shiraz.

Compromisloze icoonwijn als maatstaf

Grange is er, als compromisloze icoonwijn, in geslaagd om alle trends en hypes van de moderne wijnproductie te ontstijgen. Nog altijd wordt hij gemaakt volgens dezelfde stijlprincipes en kwaliteitsnormen die wijnmaker Max Schubert rond 1950 voor ogen stonden. Daardoor kon de Grange uitgroeien tot de maatstaf waar alle andere Australische rode wijnen tegen worden afgezet.