KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

25-5-2006

Onstuimige eerste dag Holland Regatta

Vandaag, tijdens de eerste dag van de 23e Holland Regatta, zorgden stevige regen- en hagelbuien ervoor dat de eerste wedstrijden keer op keer werden uitgesteld. Een minuut voor de geplande races van elf uur hielden de zeilers een eerbetoon aan de overleden Volvo Ocean Race zeiler Hans Horrevoets. Het hele wedstrijdterrein was een minuut in stilte gehuld.
Gedurende de dag was er weinig verbetering in het weer zichtbaar. Omstreeks half vijf besloot het Race Comité na raadpleging van radarbeelden, de eerste wedstrijden om half acht in de avond te starten. Terwijl andere boten hun voorbereidingen troffen, besloten de zeilers in de Tornado klasse echter dat ze het te laat vonden om nog te zeilen en verschenen dus niet aan de start.

Het Race Comité probeerde de Tornadozeilers nog te overtuigen toch het water op te gaan maar deze poging had geen succes. De deelnemers weigerden aan de wedstrijd deel te nemen. In de 470 dames en heren klasse, de NeilPryde RS:X dames klasse, de Laser en Laser Radial en de Finn klasse werd er vandaag één wedstrijd verzeild. Een groep in de NeilPryde RS:X heren klasse zeilde twee races, de andere groep maar een.

in de haven. Slechts een paar windsurfers maakten de laatste slagen in de schemering van het avondlicht. De eerste races waren voor de Nederlandse deelnemers zeer succesvol. De wereldkampioenen in de 470 dames klasse, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout pakten vandaag de eerste overwinning. Coach Jacco Koops vond dat de dames goed, simpel, saai maar wel gewoon heel sterk hebben gevaren.

Ook in de NeilPryde RS:X klasse was er een overwinning voor een Nederlander. Casper Bouman wist net als Marcelien en Lobke de eerste wedstrijd op zijn naam te schrijven. Tijdens de tweede race wist Dorian van Rijsselberghe de tweede plek te bemachtigen. Dorian zal in juli tijdens het ISAF jeugd WK de Nederlandse eer in de NeilPryde RS:X vertegenwoordigen. De tweede race voor groep twee in werd afgebroken nog voordat de eerste boei was gerond. De tijdslimiet waarin de surfers de boei moesten ronden was verstreken. Tot slot was er nog een derde plaats voor Finnzeiler Pieter-Jan Postma.

Uitslagen:
470 dames

1. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (NED)

2. Lenka Smidova/Kratzig Elizabeth (CZE)

3. Wen Yi Mei/Yu Chunyan (CHN)

470 heren

1. Nathan Wilomt/Malcolm Page (AUS)

2. Lucas Zelmer/Heiko Seelig (GER)

3. Mileos Michalis/Pavlos Kagilis (GRE)
17. Sven Coster/Kalle Coster (NED)

Finn

1. Christopher Cook (CAN)

2. Edward Wright (GBR)

3. Aimilios Papathanasiou (GRE)
5. Pieter-Jan Postma (NED)

Laser

1. Tom Slingsby (AUS)

2. Paul Goodison (GBR)

3. Brendan Casey (AUS)
23. Eduardo van Vianen (NED)

Laser Radial

1. Xu Lijia (CHN)

2. Alison Young (GBR)

3. Szotynska Katarzyna (POL)
17. Gea Jutjens (NED)

NeilPryde RS:X dames

1. Sun Sa Sa (CHN)

2. Bryony Shaw (GBR)

3. Maslivets Olga (UKR)
19. Nikki van Riel (NED)

NeilPryde RS:X heren

1. Casper Bouman (NED)

2. Jespeer Vesterstrom (DEN)

3. Ricardo Santos (BRA)

4. Joeri van Dijk (NED)

Bijgevoegde foto: (c) Bellyvision

Internetadres: www.hollandregatta.org