Stadsdeel Amsterdam-Noord

Tentoonstelling Scheepsbouwers

Donderdag 25 mei openen stadsdeelvoorzitter Rob Post en de heer Flip Waldram van de stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan de tentoonstelling Scheepsbouwers op de N.D.S.M.-werf. In deze fototentoonstelling staan de mensen die op de werf werkten centraal.

Rob Post en de heer Flip Waldram onthullen ook een foto die vervolgens aan de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers wordt aangeboden. Midden jaren tachtig gingen de scheepswerven van de A.D.M. en N.D.S.M. vlak na elkaar failliet. Dankzij deze vereniging konden veel medewerkers de ergste klap opvangen en werd er voor hun rechten opgekomen.

De tentoonstelling is samengesteld uit fotos die komen uit het archief van de Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan. Zij zijn in 1983 begonnen als verzamelaars maar inmiddels bestaat het archief uit circa 12.000 fotos, honderden boeken, documenten, plattegronden en andere materialen. De onderwerpen zijn heel divers: zo is er een compleet overzicht over de gebeurtenissen rond de watersnood van 1960 en is de stichting al geruime tijd actief bezig om de renovatie van Tuindorp Oostzaan in beeld te vangen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling wordt gehouden op het terrein van de voormalige N.D.S.M. in het gebouw van de belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers (de Baanderij) op de Riemsdijkweg (tegenover de N.D.S.M. pont).