Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 MEI 2006

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL UPDATE PROGRAMMA

CHEIKHA RIMITTI OVERLEDEN, PROGRAMMA FESTIVAL AVOND AANGEPAST

Amsterdam Roots betreurt het te moeten melden dat op 15 mei j.l. Cheikha Rimitti op 83-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval. Deze 'koningin-moeder van de raï-muziek' zou op zaterdag 24 juni optreden op het Amsterdam Roots Festival in de Melkweg. Een muzikaal icoon als Cheikha Rimitti is onvervangbaar en dus is het programma van deze avond enigszins aangepast. Ook zal er een korte tribute aan Cheikha Rimitti te zien en horen zijn.

Het 9e Amsterdam Roots Festival brengt negen dagen lang op vijf locaties in Amsterdam weer nieuwe en opwindende geluiden op het snijvlak van pop- en wereldmuziek. Dit jaar is cross-over de kern; nieuwe voorbeelden van hoe tradities en 'oude' muziekstijlen een vertaling krijgen naar deze tijd. De thema's Africa Crossover, Balkan Beats en Mestizo Latino lopen door het programma heen. Het Amsterdam Roots Festival vindt plaats van zaterdag 17 t/m zondag 25 juni 2006 in Het Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso. Roots Open Air, het GRATIS toegankelijk openluchtfestival vindt op zondag 18 juni plaats in het Oosterpark.

Headliners
Het festival wordt geopend door Goran Bregovic and his Orchestra for Weddings and Funerals (Balkan) die een gypsie versie van de opera Karmen spelen. Daarna volgen Trilok Gurtu & The Frikyiwa Family, top percussie meeting tussen India en West-Afrika, Souad Massi singer-songwriter uit Algerije/Frankrijk, Sergent Garcia een mix tussen ragga, salsa en raggamuffin, Shantel and his Bucovina Club Orkestar, DE man achter de 'urban gypsy' trend, Cheikh Lô (Senegal) wereldburger in de nieuwe Afrikaanse muziekscene en Bajofondo Tango Club uit Argentinië/Uruguay combineert moderne electro sounds met de traditionele tango. Gilberto Gil e Grupo uit Brazilië is de grote afsluiter van het festival.

Roots Open Air
Het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival, Roots Open Air, vindt plaats op zondag 18 juni 2006. Het Oosterpark wordt heringericht met diverse podia, waar van 12.00-22.00 uur een divers muzikaal programma wordt aangeboden. Op twee grote tent podia, Club Stage en Zap City, treden internationale artiesten van formaat op. O.a. Baka Beyond (UK), Les Boukakes (Frankrijk), Free Hole Negro (Cuba), Beáta Palya (Hongarije), Nidi d'Arac (Italië), Issa Bagayogo vs Doctor L (Mali), Chambao (Spanje) en Atongo Zimba (Ghana). Op het Couleur Locale podium vindt je artiesten met Turkse, Marrokkaanse en Afrikaanse roots. Het Urban Groove brengt o.a. Jawat! en K-Liber4life. Het Kids@Roots podium heeft als thema Turkije. Daarnaast zijn er workshops, een wereldmarkt en exotische hapjes uit de hele wereld.

De kaartverkoop is gestart via het Amsterdams UITburo 0900-0191 (40 cpm), Ticketshop, Leidseplein of www.uitburo.nl. Ook kaartverkoop (behalve voor Concertgebouw) via Ticketservice. Meer informatie en het gehele programma:www.amsterdamroots.nl FOTOMATERIAAL OPTREDENDE ARTIESTEN:


Ingezonden persbericht