Gemeente Sluis


PERSBERICHT - 24 mei 2006

Zoek de verschillen:
Vrijwel identieke 17e eeuwse schilderijen Landschap met Schans en Gezicht op Sluis te zien in Belfort Sluis

In 2000 kocht de toenmalige gemeente Sluis-Aardenburg een klein, 17de-eeuws schilderijtje, getiteld Landschap met schans te Sluis. De naam van de schilder is onbekend. Sinds enige tijd is een schilderij Gezicht op Sluis van een particuliere verzamelaar met een vrijwel identieke voorstelling bekend. Dit werk wordt toegeschreven aan de schilder Hendrik van Minderhout (1632-1696). Beide schilderijen zijn van Hemelvaartsdag tot en met 31 augustus te zien in de raadzaal van het Belfort te Sluis, temidden van schilderijen van andere Vlaamse en Hollandse meesters als Rubens, Van Dyck, Van Eertvelt en Van Loo.

Het kleine (anonieme) schilderijtje is niet ondertekend en gedateerd, maar wordt geassocieerd met de beschieting van een schans aan het begin van de Spaanse Successieoorlog in mei 1702. De beroemde vestingbouwkundige Menno van Coehoorn voerde toen een preventieve aanval uit op een aantal schansen in het noordenwesten van Vlaanderen, dat toentertijd door de Fransen bezet was. De aanval maakte indruk en voorkwam een Franse inval in Staats-Vlaanderen.

Op het grotere schilderij van (mogelijk) Hendrik van Minderhout ontbreekt de beschieting, maar verder is het schilderij nagenoeg gelijk. Zo is de kijkrichting en het perspectief dezelfde. Wel zijn er een aantal kleine afwijkingen, bijvoorbeeld wat betreft de positie van de afgebeelde personen. Bovendien ontbreekt op het grote schilderij de toren van Sint-Anna ter Muiden. Ook de schildersstijlen zijn ongelijk. De stijl van Van Minderhout is iets grover en breder dan die van de anonymus. Dat er een relatie is tussen beide schilderijen is helder, maar de exacte aard ervan is raadselachtig. Is het anonieme schilderijtje van één van de schilderende zonen van Van Minderhout, bijvoorbeeld Antoon? Of dateert het schilderijtje toch van voor 1702? Waarom wijken de schilderijen in bijzonderheden van elkaar af? En wat is de verklaring van de extra afbeelding van de beschieting en de toren van Sint-Anna ter Muiden?

De beide schilderijen worden voor het eerst samen tentoongesteld. In wezen komt dit neer op een 17de-eeuws zoek de verschillen. Na 31 augustus wordt het aan Van Minderhout toegeschreven schilderij geveild in het Zeeuwse Veilinghuis te Middelburg.

Openingstijden raadzaal Sluis:
25 tot en met 28 mei: 14.00-17.00 uur
Alle zondagen: 14.00-17.00 uur.
Juli en augustus: dagelijks 13.00-17.00 uur

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis: - Team Voorlichting, tel. 0117 457 125, voorlichting@gemeentesluis.nl

- Arco Willeboordse, tel. 0117 495 508, awilleboordse@gemeentesluis.nl