Zuid-Holland vraagt om decentralisatie middelen kenniseconomie
Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft de afgelopen collegeperiode 30 miljoen euro besteed aan het op gang brengen van de kenniseconomie, economisch speerpunt van dit kabinet. Dat geld is hoofdzakelijk besteed aan het creëren van een infrastructuur zodat onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid kunnen samenwerken aan het bevorderen van innovatie. Gedeputeerde Asje van Dijk van ruimtelijke en economische ontwikkeling zou graag een structurele bijdrage van het Rijk zien om de kenniseconomie zich te laten ontwikkelen. Hij zei dat maandagavond tijdens een presentatie van de inspanningen en resultaten op het gebied van kenniseconomie aan het landelijk Innovatieplatform onder voorzitterschap van premier Balkenende.
"We willen zelf innovatief en slagvaardig zijn in het ontwikkelen van kenniseconomie. We brengen innovatieve partners in de regio bij elkaar en faciliteren bedrijventerreinen die ruimte bieden aan innovatieve bedrijven," aldus Van Dijk. "Als Nederland in 2010 koploper wil zijn op het gebied van innovatie, dan moet Zuid-Holland, als één van de economische kerngebieden van Europa, voorop lopen. Van de provincie wordt veel verwacht. Een structurele bijdrage zou daarbij helpen." Van Dijk denkt daarbij aan zo'n vijf miljoen euro, nog los van de steun aan concrete innovatieprojecten. Tijdens de bijeenkomst maandagavond discussieerden leden van het Innovatieplatform met vertegenwoordigers uit wetenschap, politiek en bedrijfsleven. Het Innovatieplatform bezoekt met regelmaat een regio om geïnformeerd te worden en te praten over de stand van zaken omtrent kenniseconomie.
Kenniseconomie in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft met drie universiteiten, een groot aantal HBO-instellingen en talloze onderzoeksinstellingen en grote bedrijven, de meest uitgebreide kennisinfrastructuur van Nederland. Kennis naar de markt brengen is een van de kernopgaven van het provinciale beleid. Dat gebeurt onder meer via de Kennisalliantie en met instrumenten als Kennisvouchers, Kenniscommissarissen, het MKB-loket. Belangrijke partners in de gezamenlijke aanpak zijn de ondernemers zelf, intermediaire organisaties zoals Syntens en de Kamers van Koophandel, advies- en kennisinstellingen, financiële instellingen en lokale overheden. Grote aandacht heeft de relatie onderwijs-arbeidsmarkt, in samenwerking met de drie Regionale Platforms voor Arbeidsmarkt. Doelen zijn o.a. minder schooluitval in het beroepsonderwijs, een betere samenwerking tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs en meer instroom in het technisch beroepsonderwijs. In 2006 worden de mogelijkheden voor meer samenwerking tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt nagegaan, om de dreigende tekorten aan vooral hoger opgeleiden het hoofd te bieden. Verder faciliteert de provincie de totstandkoming van bedrijventerreinen die zorgen voor voldoende ruimte voor kennisintensieve bedrijven. Het gaat o.a. om de twee hotspots Bioscience Park Leiden en de A13 Kennisboulevard - Technopolis Delft en Schieveen Rotterdam. Daarnaast is de provincie ook betrokken bij de initiatieven Shipping Valley (Drechtsteden), Space Park (Noordwijk), Legal Capital (Den Haag) en Agripark (Westland).
Het Innovatieplatform
Het Innovatieplatform is in 2003 door de regering ingesteld. De missie van het Innovatieplatform is om de innovatiekracht van Nederland te versterken, zodat ons land in 2010 weer een koploper is in de Europese kenniseconomie. Dat betekent dat Nederland een land moet worden waar volop ruimte is voor excellentie, ambitie en ondernemerschap van mensen en organisaties. De kern van de werkhypothese is dat Nederland op dit moment haar menselijk en economisch potentieel onderbenut. Het platform wil voorstellen aandragen om dat potentieel maximaal tot ontwikkeling te brengen. Het platform bestaat uit verschillende sleutelspelers in de kenniseconomie: experts uit politiek, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs.
Provincie Zuid-Holland