LTO Noord


Persbericht: Overeenstemming over CO2-handelssysteem voor glastuinbouw

De glastuinbouw in Nederland krijgt een eigen systeem voor de handel in CO2-emissierechten. Dat zijn LTO Nederland, Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw op vrijdag 12 mei overeengekomen met de ministeries van LNV en VROM. Het systeem komt tegemoet aan de wens van glastuinders om het CO2-beleid voor de sector flexibel in te vullen.

Zoân tachtig tot honderd grote glastuinbouwbedrijven moeten vanaf 2008 meedoen aan het Europese systeem voor emissiehandel. Voor de bedrijven die hiervoor niet in aanmerking komen gelden de energienormen uit het Besluit glastuinbouw. Toch willen ook deze tuinders een eigen handelssysteem voor CO2, zo bleek uit een raadpleging vorig jaar.

Met het akkoord voor een eigen handelssysteem krijgen de glastuinders die niet aan het EU-systeem mee moeten doen de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze het best binnen het eigen bedrijf de uitstoot van CO2 kunnen beperken. Ook krijgen ze met het nieuwe systeem veel meer ruimte in de bedrijfsvoering vergeleken met de energienormen van het Besluit glastuinbouw. Met de introductie van het handelssysteem voor CO2 vervalt het onderdeel energie uit het Besluit Glastuinbouw.

Begin dit jaar zag het nog naar uit dat er met de overheid geen overeenstemming kon worden bereikt over de wens voor flexibiliteit van de glastuinbouw. In plaats daarvan gaf de overheid de voorkeur aan een zogeheten Activiteiten AMvB. Dit zou tuinders verplichten te investeren in energiebesparende maatregelen. Die verplichting komt er nu niet.

De komende maanden zullen bedrijfsleven en overheid samen het handelssysteem verder uitwerken. Na de zomer zullen LTO, Glaskracht en PT gezamenlijk een nieuwe raadpleging bij de achterban organiseren. Daar zal een uitgewerkt handelssysteem ter goedkeuring aan de glastuinders worden voorgelegd.



LTO Noord