Persbericht Wereld Natuur Fonds
22 mei 2006
Visserijraad op punt om impuls te geven aan nieuwe golf van overbevissing
De Europese Visserijministers staan, gesteund door de Europese Commissie, op het punt om honderden miljoenen euro's Europees belastinggeld uit te geven aan nieuwe motoren voor de nu al te grote Europese vissersvloot. Volgens het Wereld Natuur Fonds zal dat het einde betekenen van het in 2002 hervormde Gemeenschappelijke Visserijbeleid, waarin juist afgesproken werd dat omschakeling naar duurzame visserij hoeksteen van het Europese beleid zou worden en dat subsidies voor nieuwe schepen en motoren van tafel zouden gaan.
Tijdens de vergadering van de Visserijraad vandaag in Luxemburg, zullen de ministers het Europese Visserijfonds goedkeuren en bepalen hoe bijna vier miljard euro aan visserijsubsidies de komende zeven jaar (2007-2013) wordt besteed. Met een compromisvoorstel van Europees Commissaris voor Visserij Joe Borg om de Europese vissersvloot te versterken, zet de Europese Commissie alweer een grote stap achteruit, aldus het Wereld Natuur Fonds.
"Het plan om de vissers nieuwe motoren voor hun boten te leveren zonder dat er sprake is van een duurzaam beheer van de visbestanden, is uitermate kortzichtig", aldus Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds. "De toekomst van de Europese visserij en van de natuur onder water lopen hierdoor gevaar. De afspraken uit 2002 over een duurzaam Europees visserijbeleid worden hiermee volledig overboord gezet".
De Europese Commissie wil subsidies toekennen voor nieuwe motoren op kleine vissersboten en stelt dat die slechts een beperkte invloed hebben op de visbestanden. Maar volgens het Wereld Natuur Fonds klopt dat niet, omdat vissersboten korter dan 12 meter meer dan 80 procent van de Europese vissersvloot en 34 procent van het totale Europese motorvermogen uitmaken. De meeste zijn actief voor de Franse, Spaanse en Portugese kust, waar de visvoorraden er zo ongeveer het slechtst aan toe zijn van heel Europa.
Bovendien wordt algemeen toegegeven dat de controle door de lidstaten te wensen over laat. Zo is ongeveer 80 procent van de nieuwe motoren gemiddeld 2,5 keer krachtiger dan het wettelijk toegestane motorvermogen.
Het Wereld Natuur Fonds roept de ministers dringend op om het voorstel over het Europese Visserijfonds te blokkeren. "Ook Nederland bij monde van minister Veerman moet krachtig zijn stem laten horen", aldus Drijver. "De meeste visbestanden in Europese wateren zitten onder biologisch verantwoorde limieten, terwijl de Europese vloot nu al 40 procent groter is dan wat verantwoord is. Het geld van de Europese belastingbetaler moet worden gebruikt voor het subsidiëren van duurzame vistechnieken en innovaties die een bijdrage leveren aan de terugkeer van gezonde visbestanden".
/////////////////
Bel voor meer informatie met:
- Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds in Nederland, 030-6937374, 06-21548657. Via haar is Carel Drijver te bereiken, ook na kantoortijd.
- Markus Knigge, Fisheries Subsidies Officer, WWF European Policy Office in Brussel, 00.322 743 88 07, Mobiel 0032.495 574 844 (Engelstalig).
- Het Wereld Natuur Fonds in Nederland is op 5 maart een campagne gestart 'Kies voor een Levende Zee'. In het kader van deze campagne werkt het Wereld Natuur Fonds, samen met bedrijfsleven, consumenten en politici aan het herstel van de visbestanden en de natuur onder water. Zo adviseert de organisatie over het gebruik van de juiste netten en ander vistuig, verantwoorde visquota, en promotie van duurzaam gevangen vis.
- Op 20 april hebben jeugdleden van het Wereld Natuur Fonds aan minister Veerman in Den Haag een duurzaam vishapje aangeboden. Zij riepen toen, samen met Carel Drijver, de minister op om krachtig te pleiten voor subsidiëring van duurzame visserij in plaats van subsidies voor nieuwe motoren. Een filmpje van dit evenement, inclusief reactie Veerman, staat op www.wnf.nl . De minister toonde zich bij die gelegenheid een groot voorstander van duurzaamheid.
-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland