VVD


22-5-2006

Speech Willibrord van Beek tijdens de 119e ALV

Dames en Heren, partijgenoten

Ik ben trots op de VVD !
Trots op wat wij, onze bewindspersonen en fractieleden uit Eerste en Tweede Kamer, de afgelopen jaren onder moeilijke omstandigheden gezamenlijk tot stand hebben gebracht.
De gedoodverfde coalitiepartijen kwamen er niet uit en dus nam de VVD haar verantwoordelijkheid.
De economische situatie was niet rooskleurig. Naast een recessie op wereld- niveau was de situatie in Nederland nog eens extra verslechterd.
De lonen waren uit de hand gelopen en de concurrentiepositie van Nederland was in korte tijd zeer verslechterd. Europa had het moeilijk en ons land presteerde duidelijk onder het gemiddelde. Het Kabinet heeft zwaar ingezet op economisch herstel. Loonmatiging werd afgedwongen en tegelijkertijd de sociale voorzieningen gereorganiseerd en gemoderniseerd.

Kijken we naar de huidige situatie dan behoort Nederland weer tot de kopgroep, presteert onze economie weer boven het europees gemiddelde. Loopt het aantal banen weer op en het aantal uitkeringsgerechtigden sterk terug.
Toen in de zeventiger jaren een lange periode van recessie werd afgesloten bleven we zitten met een overheidstekort van 12%. En heeft het 25 jaar geduurd voordat de overheid weer een sluitende begroting had.
De afgelopen jaren is Nederland binnen de Europese Unie toegestane grens gebleven van een financieringstekort van maximaal 3%. Het huidige beeld is dat 2006 geen tekort meer laat zien maar dat Nederland het jaar zal afronden met een sluitende begroting. Een fantastisch prestatie en vooruitzicht.
Voorwaar een geweldig resultaat dat vooral op het conto mag worden geschreven van het kabinetsbeleid. En dé man die daarvoor verantwoordelijk is, is onze minister van financiën Gerrit Zalm, Gerrit we zijn trots op je!

Al vele tientallen jaren weten we dat Nederland nog een groot probleem kent dat vroeg om een oplossing. Vele kabinetten en ministers van volksgezondheid hebben rapporten laten maken maar de verzekeringsproblematiek werd steeds ondergeschikt gemaakt aan de inkomenspolitiek.
Dit kabinet heeft dit nijpende probleem wél aangepakt. Sinds 1 januari hebben we nog maar één systeem voor de zorgverzekering. Iedereen betaalt op gelijke wijze voor de voorzieningen en er is concurrentie tussen verzekeringsmaatschap- pijen geïntroduceerd. En daarmee keuzevrijheid voor de verzekerden. Een vrijheid waar zeer veel mensen onmiddellijk gebruik van hebben gemaakt.
Dit is de grootste naoorlogse administratieve operatie. 16 miljoen Nederlanders op hetzelfde moment onderbrengen in een nieuw verzekeringssysteem. Zorgen dat vooral de laagstbetaalden er niet op achteruit gaan en dat er voor iedere groep aanvaardbare verschillen zijn. Een mega operatie !
De VVD fractie is nog niet geheel tevreden, Daarom hebben wij het kabinet gevraagd om bij de voorjaarsnota nog enkele aanvullende maatregelen te nemen. En dat gaat gebeuren! Vooral het ontstane probleem in de nieuwe zorgverzekeringswet dat ondernemers, die tevens eigenaar zijn, te zwaar worden aangeslagen. Dat probleem wordt alsnog opgelost. En dat is een door de VVD bevochten wens. Ter linker zijde is er de afgelopen jaren alleen maar kritiek geweest maar het kabinet en de regeringspartijen hebben doorgezet. Ik ben trouwens benieuwd naar de verkiezingsprogramma's van de linkse partijen voor de komende periode. Ik wil wel eens zien wie er voorstelt om het ziekenfonds voor de laagste inkomensgroepen weer in te voeren.
De man die deze mega-operatie met lef en durf tot een goed einde bracht is onze minister Hans Hoogervorst.

In het regeerakkoord moesten ook zeer pijnlijke beslissingen worden genomen ten aanzien van bezuinigingen. Dat moest om vooral te blijven binnen de afgesproken Europese normen. Een van de ministeries dat zwaar werd aangeslagen is het ministerie van Defensie. De afgelopen jaren heeft er op dit ministerie een zeer grote reorganisatie plaatsgevonden om te komen tot een nieuw evenwicht tussen taken en middelen. Tegelijkertijd werd er geïnvesteerd om zich te kunnen aanpassen op de nieuwe taken van Defensie. Vele organisaties worden tijdens dit soort grote veranderingen tijden minder productief en zijn vooral met zichzelf bezig. Zo niet Defensie. Daar zijn de internationale prestaties groter dan ooit te voor. Wij zijn dankbaar voor wat de mannen en vrouwen van deze organisatie hebben waargemaakt. De VVD steunt de moeilijke opdrachten waarvoor zij staan !
De eerst verantwoordelijke voor dit ministerie, voor het realiseren van de opgelegde bezuinigingen, voor de reorganisaties, en voor de geleverde internationaal geprezen prestaties is onze Henk Kamp.

Op het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer moest veel gebeuren. De kleurwisseling heeft daar grote invloed gehad. Het ministerie moest "ontpronkt "worden. Met grote instemming ziet onze fractie toe op al die veranderingen. Het realiseren van de nieuwe nota ruimtelijke ordening was een feestelijk moment. Voor iedereen was de omslag in het denken zichtbaar en wordt er echt gedecentraliseerd naar gemeenten en provincies. Zo ook de buitengewoon moeilijke operatie om er voor te zorgen dat er de komende jaren weer op grote schaal gebouwd gaat worden. 450.000 nieuwe woningen moeten er komen om de spanning op de woningmarkt te verkleinen.
Er moeten weer kansen komen voor starters om toe te treden op de woningmarkt. Mensen die een huurhuis bewonen moeten de kans krijgen als zij dat willen om hun woning te kopen. Op al deze terreinen zijn maatregelen genomen. Niet allemaal even eenvoudig omdat er ook zorgvuldig moet worden geliberaliseerd om de markt in beweging te krijgen maar het is de afgelopen jaren allemaal in gang gezet door onze Sybilla Dekker.

Veiligheid, binnenlands bestuur en politie zijn voor de VVD belangrijke beleidsonderdelen. De VVD is blij dat niet alleen de veiligheid zich verbetert maar vooral het veiligheidsgevoel van de burger verbetert. Dat alles in een tijd waarin we zijn geconfronteerd met internationale en nationale spanningen die ons voor het eerst weer buitengewoon kwetsbaar maken en voor geheel nieuwe uitdagingen plaatst.
De VVD is tevreden met de wijze waarop politie, justitie en onze veiligheidsdiensten zich hebben aangepast aan de verhoogde externe druk en de veel ingewikkelder werkwijze. Het kabinet heeft een zorgvuldige maar krachtige koers uitgezet onder leiding van Johan Remkes.

Lang moest het duren voordat de VVD zelf verantwoordelijk werd voor het asielbeleid. In dit kabinet heeft een VVD-minister de verantwoordelijkheid voor zowel asiel- als integratiebeleid. Twee beleidsonderdelen die sterk met elkaar verbonden zijn. Nederland is en zal altijd zorgzaam zijn voor politieke vluchtelingen. Ook voor kennismigranten moet Nederland zijn universiteiten openstellen en bedrijven kansen bieden. We moeten eerlijk zijn opdat er geen sprake is van willekeur. We moeten er vooral voor zorgen dat diegenen die mogen blijven omdat zij aan de criteria voldoen ook maximale kansen krijgen zich te integreren in de Nederlandse samenleving.
Dit kabinet verdient respect voor de aanpak van zowel het asielbeleid als het integratiebeleid. De eerst verantwoordelijke minister daarvoor is onze Rita Verdonk.

Er is maar één VVD bewindspersoon die in dit kabinet op twee departementen diepe indruk heeft achtergelaten. Vele duizenden mensen danken aan zijn wetgeving een nieuwe baan en een nieuw perspectief in hun leven. Hij maakte de gemeenten verantwoordelijk en stimuleerde hen die uitdaging vorm en inhoud te geven. Dit alles tegen een massief blok oppositiepartijen. Nu proberen wethouders van de P.v.d.A. de populariteitsprijs binnen te halen met zijn wetgeving. Dat gunnen wij hen van harte als de werkelozen maar uit de bijstand gehaald worden. Duizenden jonge mensen worden nu door zijn beleid de kans geboden en gestimuleerd te studeren voor hun toekomst. Strenger maar kansrijker en vol perspectieven voor de toekomst.
De naam van onze bewindsman is Mark Rutte.
De vraag nu is of wij al tevreden zijn.
Onder Paars II werd té vroeg gestopt met regeren. Dat moet deze kabinetsperiode worden voorkomen. Er moet nog veel gebeuren het laatste jaar. Wat de VVD fractie betreft moet de eindsprint worden ingezet en wordt het een lange sprint.
Gaarne maak ik van de gelegenheid gebruik om een aantal wensen die nog bij ons leven onder uw aandacht te brengen.

Op sociaal economisch gebied blijft er nog één dossier over dat voor onze fractie de hoogste prioriteit heeft.
Het is voor ons onverteerbaar dat er op dit moment duizenden mensen geen vast werk hebben alleen maar omdat ons ontslagrecht nog niet is gemoderniseerd.
We moeten voor al die mensen die nog geen werk hebben dit laatste taboe concreet wegwerken. De VVD staat te trappelen om het ontslagrecht aan te pakken maar zoekt daarbij ook steun in de samenleving en bij de sociale partners. Wij nodigen de sociale partners uit om haast te maken met hun adviezen. Wij zullen de adviezen goed bestuderen maar behouden ons het recht voor om onze eigen politieke keuzes te maken. Het gaat tenslotte om vele mensen die wat ons betreft recht hebben op een baan en die mee moeten kunnen genieten van de groeiende economie.

De VVD wil met het kabinet de discussie aan over het middenbestuur, de provinciale bestuurslaag, en met name ook de positie van de randstad. Onze bestuurlijke structuur moet zodanig zijn dat we de uitdagingen van de toekomst aan kunnen.
De VVD wil kijken naar de schaal van de problemen en vooral kijken of de bestuurlijke schaal daar nog steeds op voldoende wijze bij past. De bestuurlijke drukte, de overmaat aan regelgeving dat alles heeft de hoogste prioriteit.

Nu het woord regelgeving toch is gevallen. De VVD is nog ontevreden over het verminderen van regels en vraagt ook hier een versnelling van de aanpak.
Er zijn zoveel voorstellen gedaan. Er liggen zoveel dereguleringsvoorstellen, nu moet er echt in snel tempo wetgeving tot stand komen. De afgesproken taakstelling moet in ieder geval gehaald worden. Het gaat hier niet om een inspanningsverplichting maar om een resultaatverplichting.
En mocht deze doelstelling worden overschreden dan zou ik daar overigen geen enkel bezwaar tegen hebben. Onze fractie is op dit gebied vrijwel onverzadigbaar.

Ook ten aanzien van de toekomstige organisatie van de politie willen wij met het kabinet een stap verder komen. Wij zijn tevreden over de wijze waarop in ons land het gezag over de politie is georganiseerd. Als het gaat over het beheer de efficiëntie en effectiviteit is dat niet het geval, daarom moet de beheers-organisatie tegen het licht gehouden worden. Daarnaast vraagt vooral ook de democratische inbedding onze aandacht.
Ook hier moet de regering snel een volgende stap in discussie brengen.

Een nieuwe plaats voor de publieke omroepen is nodig. Wat ons betreft wordt er geen eindeloos geld van overheidswege ingepompt nu de reclame-inkomsten terug lopen omdat de zenders steeds minder publiek trekken. Wij kiezen nog steeds voor twee reclamevrije publieke netten.

De wijze waarop ons koninkrijk is georganiseerd staat ter discussie. Wij moeten er alles aan doen om te zorgen dat mensen die als kansarm uit de Antillen naar Nederland komen hier niet in een kansloze situatieve terecht komen en afglijden naar de verkeerde kant van de samenleving.
Tegelijkertijd zijn er op de Antillen discussies over de toekomstige structuur van ons Koninkrijk. Wij vragen het Kabinet snel duidelijkheid over zijn ideeën.

Voor de VVD fractie is van groot belang dat er de komende tijd beslissingen worden genomen over de bouw van infrastructuur in ons land. Het is werkelijk te gek voor woorden dat het probleem van het fijn stof en het probleem van het gebrek aan infrastructuur op elkaar staan te wachten.
De fijn stof problematiek moet worden aangepakt maar tegelijkertijd mag dat niet ten koste gaan van de aanleg van nieuwe wegen. Nu lopen we achterstand op ten aanzien van beide problemen. Het fonds economische structuurversterkingen heeft de middelen en de plannen zijn klaar dus nu snel beslissen en vooral aan de slag! Onze economie vraagt een adequate infrastructuur zonder welke we ons ambitieniveau niet waar kunnen maken.

Dit land heeft dus behoefte aan een regering die tot de laatste dag van zijn bestaan blijft regeren en plannen uitvoert.

Ons is tot nu toe opgevallen dat Wouter Bos zich op veel te veel onderwerpen niet duidelijk uitspreekt. Dat moet in de aanloop naar de verkiezingen veranderen. Zo makkelijk komt hij daar niet mee weg. Nu de eerste standpunten komen worden ook de inhoudelijke verschillen duidelijk en zien we de veranderingen in de kiezersvoorkeuren. De PvdA. is al terug van 62 zetels naar 49 zetels in de opiniepeilingen. Dat is nog steeds veel te veel maar de trend is de goede ! Hij is tegen de hypotheekrenteaftrek, wij zijn er vóór. En dat blijft zo!
Hij wil de financiële problematiek van de vergrijzing eenzijdig afwentelen door belastingverhoging voor ouderen en werkenden. Wij zijn vóór solidariteit tussen de generaties en lossen de problemen gezamenlijk op door minder uit te geven en meer mensen aan het werk te helpen.

Tot slot,

Dit is een jonge en ambitieuze fractie. Wij hebben eerst een groot aantal mensen afgestaan aan het kabinet. Gedurende de periode zijn een aantal collega's andere posten gaan bezetten die voor de VVD ook van het grootste belang zijn.
Steeds is daarop de fractie aangevuld met nieuwe jonge gemotiveerde collega's. Deze week was rampzalig. We zijn onze Ayaan kwijt. De VVD fractie is haar dankbaar voor alles wat wij van haar geleerd hebben. Wij zullen in eigen kring daar mét haar nog uitgebreid bij stil staan.
Enkele uren na haar terugtreden had ik de eerste gesprekken over haar opvolging. Soms is dit bedrijf meedogenloos hard. Ik ben blij met de terugkeer van Laetitia Griffith , een vrouw waarop de VVD altijd kan rekenen. Zij helpt de VVD voor de tweede keer uit de problemen. Eerst in Amsterdam en nu weer in Den Haag. Laetitia welkom terug !

Dames en heren,
Het gemiddelde aantal Kamerjaren van deze fractie is nog maar klein maar deze fractie en de individuele leden daarvan werken hard om onze liberale idealen zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Dit is een tof stel !
Edith Schippers en ik zijn trots om daaraan leiding te geven.

Vrijdag 19 mei 2006