Groen!

Vera Dua slaapt vannacht bij sans papiers in Gentse Sint-Antoniuskerk

Groen!-voorzitter Vera Dua, Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!) en leden van Jong Groen! Gent slapen vannacht in de Sint-Antoniuskerk in Gent. Die kerk wordt al weken bewoond door een zestigtal mensen zonder papieren. In de kerk in de Gentse Forelstraat is het al weken een komen en gaan van sans papiers, die zich op een lijst inschrijven met de vraag om regularisatie. Groen!-voorzitter Vera Dua wil met deze symbolische actie minister Patrick Dewael (VLD) oproepen tot meer duidelijkheid en menselijkheid rond kerkasiel. Mensen zonder papieren zijn ook mensen, stelt Vera Dua. Vera Dua steunt de roep om een nieuwe asielwet, waarin een commissie op basis van duidelijke criteria oordeelt over het asiel en niet de bevoegde minister. De Groen!-voorzitter meent dat de situatie rond de mensen zonder papieren en met name de kerkasielzoekers stilaan onhoudbaar wordt. Ook in Gent. De impasse waarin de asielzoekers momenteel zitten, heeft alles te maken met het chaotische beleid dat minister Dewael de voorbije maanden voerde, waarbij hij veel mensen afwees om dan toch weer groepen te regulariseren. Heel wat asielzoekers zitten al jaren in België als gevolg van een slecht werkende overheid.

Volgens Vera Dua voert minister Dewael een zeer arbitrair beleid. Enerzijds zegt de minister niet te willen toegeven aan hongerstakingen, anderzijds heeft hij wel de kerkbezetters van de Sint Bonifaciuskerk in Elsene geregulariseerd. De minister zegt zich bij de regularisatie te beroepen op criteria, maar tegelijk weigert hij deze criteria in de wet in te schrijven. Zo laat hij tenminste - de verdenking bestaan dat de objectiviteit in veel dossiers heel ver zoek is.

Groen! roept de minister op dringend te kiezen voor een structurele oplossing. Dat kan eenvoudigweg door de criteria voor regularisatie in de wet zelf vast te leggen. Niet de minister maar wel een evenwichtig samengestelde regularisatiecommissie dient de regularisatievragen individueel en onafhankelijk te behandelen. De beslissing in handen leggen van de minister zorgt alleen maar voor meer willekeurig beleid. Een minister moet echter vooral duidelijkheid bieden. Dat doet hij nu absoluut niet en dat helpt niemand vooruit, aldus nog Vera Dua die nu zaterdag zal deelnemen aan de nationale manifestatie van mensen zonder papieren in Gent. Meteen roept Vera Dua op tot structurele oplossingen. Zo lang de armoedekloof tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden blijft bestaan, zullen asielzoekers een realiteit blijven. We moeten komen tot structurele oplossingen voor de armoede- en conflictproblemen in het Zuiden. Zowel op Belgisch, op Vlaams als op stedelijk niveau dienen de inspanningen op dat vlak drastisch versterkt te worden.