Gemeente Hengelo

Tentoonstelling 'Factories' in Hart van Zuid geopend

Het herontwikkelingsgebied Hart van Zuid achter het station is vanaf donderdag 18 mei een tentoonstelling rijker. In één van de fabriekshallen van het Dikkers-complex aan het Esrein is een tentoonstelling geopend met 12 gigantische zwart-wit fotos van industrieel erfgoed: prachtige, oude, vervallen fabriekcomplexen.

Schoonheid van het verval

De fotos zijn gemaakt door fotograaf Reinout van den Bergh en beeldend kunstenaar Huib Fens. De twee werden zo gegrepen door de schoonheid van het verval van oude industriegebieden in heel Europa, dat ze de plekken begonnen te fotograferen. Over het algemeen zijn in Nederland weinig van dat soort fotos te maken, omdat er zoveel gesloopt wordt en vervangen wordt door nieuwbouw. Het Hart van Zuid is een uitzondering op die regel. Voor oude gebouwen met een industriële geschiedenis is Hart van Zuid the place to be.

Bijzonder sfeer van een oude hal

Wethouder Kok heeft donderdag 18 mei de tentoonstelling geopend door het glas te heffen op de prachtige fotos. Volgens hem komen de fotos in de oude hal prima tot hun recht: Als je hier loopt, voel je dat in deze hal vroeger veel en hard gewerkt is. De fotos dragen bij aan die bijzondere sfeer.

De tentoonstelling is op donderdag t/m zondag van 18 mei t/m 11 juni geopend voor publiek (13.00 uur tot 17.00 uur). Op Hemelvaartsdag en Eerste Pinksterdag is de tentoonstelling gesloten. Meer informatie is te vinden op (www.factories.nl).

Congres over herontwikkeling industrieel erfgoed

Met de steden Stuttgart (D), Nantes (Fr), Medway (Eng), Torfaen (Wales) en Tilburg werkt Hengelo samen in een internationaal project over herontwikkeling van industrieel erfgoed. Daarin worden ervaringen uitgewisseld en algemene beleidsuitgangspunten geformuleerd. Op 18 en 19 mei wordt in Hengelo een internationaal REVIT-congres georganiseerd. (www.revit-nweurope.org).

De expositie Factories is dan ook in het randprogramma van het congres opgenomen: Naast de12 fotos van 6x8 meter, is er ook een expositie met door amateurs gemaakte fotos uit de zes REVIT-steden te zien.